IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниела Везиева: Кандидатстването за лицензионен режим ще става онлайн

Патентен режим за микрофирмите предлага зам.-министърът на икономиката

09:58 | 28.01.15 г.
Даниела Везиева: Кандидатстването за лицензионен режим ще става онлайн

До края на март Министерството на икономиката възнамерява да предостави по електронен път 20 услуги, свързани с регулаторните режими. Това съобщава в интервю за „Стандарт“ зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева.

„В момента кандидатстването за някакъв лицензионен режим е свързано с огромна документация. Отделно от това ще въведем електронно кандидатстване по ОП "Иновации и конкурентоспособност" към Агенцията за малки и средни предприятия. Министерството на икономиката има амбициозната идея да предложи такъв вариант и в Агенцията за обществени поръчки, където поне първоначалното кандидатстване до етапа подаване на оферта да е по интернет. Така ще се преодолеят доста корупционни схеми“, смята тя.

Везиева отчита, че най-болезненият проблем на бизнеса е именно Законът за обществените поръчки (ЗОП) и всички усложнения, които произтичат от него. „Бизнесът иска публичност на целия процес на участие в обществена поръчка."

България има спечелен проект от Европейската комисия за електронизация на този процес, който ще се финализира в средата на годината. Той ще даде възможност за публичност и проследяемост на целия процес. Вече е избран моделът, вицепремиерът Томислав Дончев беше в екипа, който уточняваше параметрите, казва Везиева.

Тъй като фирмите се оплакват, че няма пълен анализ на бизнес средата и какво е въздействието на един нормативен акт върху нея, в министерството са сформирани аналитични звена в различните дирекции, които ще се занимават с въздействието на нормативната уредба върху бизнеса. При това не само за новите закони, но и действащите.

Друга тема на дневен ред е за микрофирмите да отпаднат сложните изисквания на Търговския регистър. В момента документите да откриеш фирма с 10 работни места и с 1000 са едни и същи. Друга идея е микрофирмите да минат в друг регулаторен режим - патентен. Това ще ги освободи от сложните бюрократични процедури. Имало обаче дейности, в които това няма как да се случи.

На въпрос какво ще представляват регионалните регулации, записани в програмата на правителството, тя обяснява, че трябва да има работещи регионални стратегии за развитие на икономиката, по примера на Ирландия.

До месец Агенцията за малки и средни предприятия ще разшири дейността си по отношение на информационния си режим. Това означава повече консултации, анализи, контакти, допълва Везиева.

„Визията на цялото правителство е заедно да предложим мерки за намаляване на административната тежест. И когато се прави нещо в Министерството на икономиката, то трябва да сработи и да има отклик в останалите министерства“, смята тя.

След като по време на предишното правителство на два пъти бяха обявени пакети за намаляване на регулациите за правене на бизнес, сега според Везиева фирмите твърдят, че не са видели по никакъв начин да има реално намаляване на административната тежест и пак предложили на сегашното правителство 600 предложения за облекчаване на регулациите.

„Но тук най-важното е въвеждането на електронно правителство. Само така ще избягаме от корупционни схеми и ще се облекчи бизнес средата. По-голямата част от предложенията за електронно управление трябва да започнат да се реализират от средата на март“, обещава зам.-министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още