IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери очакват с 30% по-нисък добив на праскови в страната

Очаква се по-едър плод, но с по-лошо качество заради сланите и градушките

09:48 | 07.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Около 25-30% по-малко се очаква да бъде през тази година общият добив на праскови в страната в сравнение с миналогодишния. Това каза за БТА председателят на Сдружение "Българска праскова" в Сливен Коста Петров.

В Сливенско се отглеждат близо 70 на сто от прасковените насаждения в Югоизточна България. От тях 70 на сто са десертните сортове, а 30% - компотните.

Очаква се по-едър плод, но с по-лошо качество, допълни Петров. Причините за това са неблагоприятните метеорологични условия. Вследствие на топлата зима цъфтежът се е изтеглил по-рано, на много места е имало повреди от ранни пролетни слани, а в Северна България - Тутракан, Сливо поле и Силистра, е имало измръзвания на цветните пъпки. 

В Сливенския регион са били избегнати сланите, но вреда на реколтата са нанесли градушките.

Ситуацията с по-ниския добив е сходна в Италия и Гърция, отбеляза Коста Петров. Там също очакват 25-30% по-ниски добиви заради неблагоприятните условия.

По думите му износът през тази година ще бъде проблемен заради лошото качество. Традиционно българските праскови ще се изнасят в Румъния.

Близо 50 на сто от прасковите за пряка консумация ще бъдат използвани за сокове, посочи Петров. Това е проблем за производителите, защото целият им труд е отишъл напразно след градушките, коментира той.

Прогнозните изкупни цени за компотните праскови, използвани за преработка за компоти и сладка, са около 55-60 ст. на кг без ДДС, смята Коста Петров. Една част от тях ще бъдат насочени към фабриките в Сливен, Пловдив, Петрич, а друга част - към Гърция. Цените на прасковите, които ще се използват за сокове, вероятно ще бъдат около 15-20 ст за кг без ДДС. Плодовете за пряка консумация се очаква да се изкупуват между 40-80 ст. за кг.

В момента се реколтират ранните сортове праскови, но те не се изкупуват дори и за сокове, каза Петров. Вероятно те ще отидат за храна на животни и производство на ракия. Кампанията по прибирането на по-късните сортове ще започне около 29 юли.

За да се преборят българските овощари с конкуренцията от чужбина, са необходими нови сортове с по-хубав външен вид, с по-стегнат плод, по-лесен за машинно обработване, с по-малко киселинност и по-голяма захарност, обясни Петров.

Сред сортовете, които отглеждаме, са "Редхейвън", "Глоухейвън", "Кардинал", а новите, които навлизат, са от серията "Роял" - "Роял глори", "Роял маджестик", "Роял суит". Като нов и предпочитан сорт Петров посочи прасковите тип понички, които имат много по-голяма захарност, малка киселинност и са по-ароматни. Около 200 декара насаждения има от този сорт в България.

На второ място трябва да се въведе капково напояване с торене, гъсти насаждения с механизирана резитба и бране с платформи, да се намали максимално ръчният труд.

На 28 юли в сливенското село Гавраилово за поредна година ще се състои традиционният празник "Златна праскова". Ще има кръгла маса за проблемите в овощарството, демонстрации на овощаро-лозарска техника, лекции на специалисти по растителна защита. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още