Около 25-30% по-малко се очаква да бъде през тази година общият добив на праскови в страната в сравнение с миналогодишния. Това каза за БТА председателят на Сдружение "Българска праскова" в Сливен Коста Петров.
В Сливенско се отглеждат близо 70 на сто от прасковените насаждения в Югоизточна България. От тях 70 на сто са десертните сортове, а 30% - компотните.
Очаква се по-едър плод, но с по-лошо качество, допълни Петров. Причините за това са неблагоприятните метеорологични условия. Вследствие на топлата зима цъфтежът се е изтеглил по-рано, на много места е имало повреди от ранни пролетни слани, а в Северна България - Тутракан, Сливо поле и Силистра, е имало измръзвания на цветните пъпки.
В Сливенския регион са били избегнати сланите, но вреда на реколтата са нанесли градушките.
Ситуацията с по-ниския добив е сходна в Италия и Гърция, отбеляза Коста Петров. Там също очакват 25-30% по-ниски добиви заради неблагоприятните условия.
По думите му износът през тази година ще бъде проблемен заради лошото качество. Традиционно българските праскови ще се изнасят в Румъния.
Близо 50 на сто от прасковите за пряка консумация ще бъдат използвани за сокове, посочи Петров. Това е проблем за производителите, защото целият им труд е отишъл напразно след градушките, коментира той.
Прогнозните изкупни цени за компотните праскови, използвани за преработка за компоти и сладка, са около 55-60 ст. на кг без ДДС, смята Коста Петров. Една част от тях ще бъдат насочени към фабриките в Сливен, Пловдив, Петрич, а друга част - към Гърция. Цените на прасковите, които ще се използват за сокове, вероятно ще бъдат около 15-20 ст за кг без ДДС. Плодовете за пряка консумация се очаква да се изкупуват между 40-80 ст. за кг.
В момента се реколтират ранните сортове праскови, но те не се изкупуват дори и за сокове, каза Петров. Вероятно те ще отидат за храна на животни и производство на ракия. Кампанията по прибирането на по-късните сортове ще започне около 29 юли.
За да се преборят българските овощари с конкуренцията от чужбина, са необходими нови сортове с по-хубав външен вид, с по-стегнат плод, по-лесен за машинно обработване, с по-малко киселинност и по-голяма захарност, обясни Петров.
Сред сортовете, които отглеждаме, са "Редхейвън", "Глоухейвън", "Кардинал", а новите, които навлизат, са от серията "Роял" - "Роял глори", "Роял маджестик", "Роял суит". Като нов и предпочитан сорт Петров посочи прасковите тип понички, които имат много по-голяма захарност, малка киселинност и са по-ароматни. Около 200 декара насаждения има от този сорт в България.
На второ място трябва да се въведе капково напояване с торене, гъсти насаждения с механизирана резитба и бране с платформи, да се намали максимално ръчният труд.
На 28 юли в сливенското село Гавраилово за поредна година ще се състои традиционният празник "Златна праскова". Ще има кръгла маса за проблемите в овощарството, демонстрации на овощаро-лозарска техника, лекции на специалисти по растителна защита.


Оперираха Здравко от "Ритон"
Изтеглиха жребия за световното по футбол през 2026 г. Вижте всички групи
Спасители във Варна извадиха немска овчарка от 25-метров кладенец
Проблемите с водата в Аврен продължават
През 2024 г. България e сред най-засегнатите държави в ЕС от горски пожари
Защо противоборството между Китай и Япония расте
Какво представлява T-Dome системата на Тайван и може ли да парира китайски атаки
Биткойн към $50 000 и злато към $5 000? Ще се върнем ли към нормалното в 2026 г.
Как Украйна да получи замразените милиарди на Русия
Netflix купува Warner Bros. за $72 млрд. в брой и акции
Как влияят на мощността диаметърът на цилиндрите и ходът на буталата
Бизнесмен организира погребение за късметлийската си кола
Уникална Toyota Mega Cruiser от 1996 година отива на търг
Tesla намали цената на Model 3 в Европа
Рембранд, Вермеер или Ван Гог – изберете сами
Защо Джордж Клуни се ядосал на Брад Пит в далечната 1991 г.?
Кейт Мидълтън впечатли с най-голямата си тиара досега
5 храни, които „събуждат“ женските хормони
Политическите кампании вече и в TikTok, манипулациите там са лесни