IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български индустриалци настояват за отмяна на санкциите между ЕС и Русия

Продължаването на санкциите увеличава икономическите проблеми за всички засегнати страни, категорични са работодателите

18:26 | 31.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява санкциите между Европейския съюз и Русия да бъдат отменени с оглед усилията за насърчаването на външната търговия както на България, така и на Европейския съюз.

От организацията предупреждават, че от ограниченията силно страда бизнесът, а понесените сериозни икономически щети могат да окажат негативно въздействие в дългосрочен план.

Продължаването на санкциите увеличава икономическите проблеми за всички засегнати страни, категорични са работодателите.

Няма достоверна световна практика, която да доказва, че икономическите санкции могат да окажат реален ефект върху политическите процеси.

От АИКБ посочват, че няма още направена глобална оценка на вредите, но със сигурност загубите възлизат на милиарди евро, редица предприятия са застрашени от фалити, на риск от закриване са изложени милиони работни места. Икономиките на страните от ЕС се развиват с анемични темпове на растеж, далеч под потенциала си.

Като представители на реалния производствен сектор на българската икономика индустриалците декларират желание политическите проблеми да се решават с политически, а не с икономически мерки. АИКБ е убедена, че разбирателството между представителите на бизнеса е възможно и в условията на световни политически противоречия.

Унищожени са бизнес връзки между съседни държави, между естествени съконтрагенти. Загубени са пазари, прекъснати са партньорски взаимоотношения. Колкото по-дълго продължи политиката на взаимни санкции, толкова по-трудно ще бъде възстановяване на загубеното и наваксване на пропуснатото, коментират от Асоциацията.

Управителният съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България приветства подписването на споразумението за всеобхватно икономическо и търговско споразумение с Канада. АИКБ отбеляза като позитивен момент в проведените преговори запазването на правото на държавите да извършват регулация посредством национално законодателство и едновременно с това да се предложи приемлив механизъм за защита на инвестициите и за разрешаване на споровете между инвеститорите и държавите.

АИКБ подкрепя приетата линия на поведение, да не се преувеличава проблемът за визовия режим на България с Канада. Въпросът за подписването и ратифицирането на CETA и визовият въпрос са различни казуси, които не трябва да бъдат задължително обвързвани.

От асоциацията смятат, че постигнатият напредък по отношение на запазването на правото на държавите да извършват регулация и едновременно с това да се предложи приемлив механизъм за защита на инвестициите и за разрешаване на споровете между инвеститорите и държавите, трябва да бъде развит при по-нататъшните преговори за евентуалното сключване на TTIP. Постигнатото в преговорите между ЕС и Канада, трябва да бъде задълбочено и усъвършенствано по време на преговорите със Съединените щати, като не бива да се допускат отстъпления от постигнатото в CETA в принципен план. 

По отношение на CETA АИКБ идентифицира и рискове. Започването на работа по преодоляването на пазарните бариери в области като достъп до пазара на услуги, обществени поръчки и конкуренцията, потенциално може да влезе в конфликт със свободата на избора на  публичните власти за това как да предоставят, възлагат и организират услуги от общ икономически интерес днес и в бъдеще. Освен това, може да бъде накърнено правото на публичните власти да гарантират обществени услуги с високо качество.

Що се отнася до продължаването на преговорите по TTIP, АИКБ настоява българските власти да се допитват активно до национално представителните организации на работодателите и да отчитат техните позиции при формирането на позицията на страната ни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още