IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият ръст на България ще се забави до 2,8% през 2017 г.

Потреблението, износът и инвестициите ще движат растежа през тази година, според компанията за застраховане на търговски кредити Euler Hermes

12:35 | 26.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бюджетният излишък за 2016 г. се очаква да нарасне до 3,3% от БВП, а през 2017 г. да бъде около 1,5% заради увеличението на цените на горивата и енергията.

Риск за бизнеса, фалити, забавени плащания

Индикация за икономическата стабилност е и тенденцията за спад на фалитите у нас през 2016 г. Прогнозите на Euler Hermes са през 2017 г. нивата да се запазят и да бъдат открити около 650 процедури за несъстоятелност. В същото време средният срок за получаване на дължими суми за фирмите у нас се увеличава от 59 дни през 2015 г. на 63 дни през 2016 г.

“Усещането за относителна стабилност и наличието на някои положителни тенденции обаче не трябва да създават фалшиво спокойствие за компаниите. Възможностите за увеличаване на търговията и експорта, както и повишената динамика в икономиката на международно ниво, сериозните политически промени у нас и по света, очакваните промени след Brexit увеличават и рисковете”, посочват от компанията.

Специалистите подчертават, че най-сериозни са опасностите за малките и средни фирми, чиято дейност може да бъде поставена под въпрос и от само една неуспешна сделка с некоректен партньор или партньор, изпаднал в несъстоятелност.

Анализ на риска по сектори

Анализът на Euler Hermes по сектори показва, че през 2016 г. с най-висок риск у нас е строителството. Причината за това е ограничаването на публичните инвестиции в инфраструктурни проекти.

“През 2015 г. няколко фирми показаха добри резултати и печалби, но това не може да се счита за дългосрочен здравословен ръст. Стабилизирането на пазара на труда раздвижи до известна степен жилищното строителство. Това е тенденция, която може да продължи и през 2017 г., но няма да е достатъчна, за да компенсира големите инфраструктурни проекти”, твърдят експертите.

Производството и търговията с метали са най-рисковият сектор в световен мащаб. В България обаче има сериозни производители на мед, алуминий, злато и дуги. със сравнително стабилни цени и търговските фирми се адаптират добре.

Транспортът е сектор, който изисква сериозни инвестиции за поддържане и обновяване на автопарка.

Секторите “Електроника" и "Телекомуникации” също са чувствителни, като тенденцията се очаква да се запази и през 2017 г. Търговците на електроника работят при ниски маржове и под постоянен риск за бърза обезценка на стоките.

Най-стабилните сектори у нас остават фармацията, химическата хранително-вкусовата индустрия, както и информационните технологии. Пазарът на стоки за дома също се очаква да се стабилизира заради тенденцията за лек ръст на личното потребление през 2017 г. В сравнително спокойната зона попадат и производителите на автомобилни части.

В същото време в България все още нито един сектор не покрива изискванията за най-ниско рисков рейтинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още