IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите платформи на партиите – много шум за нищо

Увеличаване на доходите, висок икономически ръст, премахване на корупцията и повече облекчения - това ли наистина предлагат партиите на избирателите си?

08:39 | 24.02.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От БСП пък предлагат нулева ставка на данък „Печалба“ при годишен оборот от търговска дейност до 150 000 лв. за стартиращи предприятия, създадени от предприемачи до 35 години, които в рамките на 24 месеца да открият минимум пет работни места. 

Десните партии се обявяват и за усъвършенстването на методиката за изчисление на данък „уикенд“, а също и за приемането на Закон за личния фалит.

Има едно нещо обаче, което обединява двете основни партии, които ще борят за народната любов. И ГЕРБ, и БСП поставят акцент върху учителите и техните заплати. Реформаторите също са маркирали проблема с ниското заплащане в сферата на образованието, но деликатно -  изпреварващо увеличение на заплатите в секторите образование, здравеопазване, национална сигурност и отбрана, в условията на стабилен икономически растеж от минимум 3%, пише в платформата им.

От БСП са по-смели – те ще се борят за „поетапно и справедливо увеличаване на заплащането на труда на учителя. Увеличаване на учителските заплати с не по-малко от 15% през първата година на мандата и 40% в края на мандата, а също и включване на учителската професия в списъка на регулираните професии“.

От ГЕРБ пък гарантират удвояване на заплащането на преподавателите с мотива, че това е водещо, ако искаме да имаме мотивирани, подготвени и подкрепяни учители.

Защо мярката е противоречива?

„Дъpжaвнитe paзxoди зa oбpaзoвaниe ca нapacнaли c 43% пpeз пepиoдa 2007-2015 г. Bъпpeĸи тoвa, c вcяĸa изминaлa гoдинa ĸaчecтвoтo нa oбpaзoвaниeтo, ĸoeтo yчeницитe пoлyчaвaт, изглeждa ce влoшaвa, cъдeйĸи пo динaмиĸaтa нa peзyлтaтитe нa мaтypитe пpeз пocлeднитe няĸoлĸo гoдини. Зaщo вcичĸи миcлят, чe aĸo пpocтo нaлeeм двoйнo пoвeчe пapи в oбpaзoвaниeтo, тaзи тeндeнция мaгичecĸи щe ce oбъpнe? Mнoгo изcлeдвaния coчaт, чe пoвишaвaнeтo нa yчитeлcĸoтo зaплaщaнe caмo пo ceбe cи нe пoдoбpявa ĸaчecтвoтo нa oбpaзoвaниeтo“, посочва в своята статия икономистът Георги Вулджев.

Той дава за пример Пoлшa, където cъoтнoшeниeтo нa yчитeлcĸитe зaплaти ĸъм БBΠ нa глaвa oт нaceлeниeтo e пo-ниcĸo oт тoвa в Бългapия, нo ĸaчecтвoтo нa oбpaзoвaниeтo e в пъти пo-виcoĸo. Според Вулджев изcлeдвaниятa нa РІЅА coчaт, чe дeцeнтpaлизиpaнитe oбpaзoвaтeлни cиcтeми ca пo-eфиĸacни в ycвoявaнeтo нa pecypcитe, c ĸoитo paзпoлaгaт, и зaтoвa пpeдocтaвят пo-ĸaчecтвeнo oбpaзoвaниe. „Haшaтa cиcтeмa e cилнo цeнтpaлизиpaнa. Hиĸoй oбaчe нe гoвopи зa дeцeнтpaлизaция, a caмo зa yвeличaвaнe нa paзxoдитe. Зaщo? Бeз нeoбxoдимaтa peфopмa, eднo pязĸo и излишнo пoĸaчвaнe нa paзxoдитe зa oбpaзoвaниe caмo щe влoши фиcĸa, бeз дa имa oceзaeм eфeĸт въpxy ĸaчecтвoтo нa oбpaзoвaниeтo“, смята икономистът. 

Естествено до една партиите обявяват, че ще работят за икономически растеж.

„Ние в ГЕРБ знаем, че бизнесът плаща заплати, а правителството помага, като създава среда. Работим за БВП от над 110 млрд. лв. в рамките на мандата, при около 86 млрд. лв. за 2015 г.“, пише в програмата на партията. От Да, България пък прогнозират 6-процентен ръст на икономиката в края на мандата им.

Реформаторите също се ангажират с конкретни цифри, като хората на Радан Кънев залагат на 3% увеличение на произведените стоки и услуги до края на мандата.

От партията на Бойко Борисов обявиха още, че не е добре за държавата да се „харчи повече, отколкото има“, но е добре да припомним, че именно по време на тяхното управление бе заложена разликата между приходите и разходите на хазната за 2017 г. от 1,3 млрд. лв., въпреки че 2016 г. завърши с излишък от 1,4 млрд. лв.

Въпреки че близо две години (толкова беше на власт последният кабинет на Бойко Борисов) приемането на България в ERM II беше тема табу, сега в програмата на партията се появи заявка за по-нататъшната интеграция на България в Европейската финансова инфраструктура, която да бъде основна цел. „Единният банков съюз и еврозоната са естественият път на България, но това може да стане само когато изпълним всички критерии за членство и най-вече, когато запазим и увеличим доверието в държавата и в нейните институции. Дотогава валутният борд е безалтернативен и неприкосновен“, пише в платформата на ГЕРБ.

Струва си да обърнем внимание и на още един компонент от платформата на ГЕРБ, който обаче не е разгърнат от останалите партии.

В предизборната им програма е записано, че „сивата икономика е нещо естествено в държави със слаби институции. Единодействието на всички правоохранителни органи и приходните администрации ще отвоюва полагаемото се за държавата и за нейните граждани“. Това си е чисто политическо deja vu. Само няколко години по-рано Борисов обеща, че ще пресече контрабандата и ще вкара в хазната минимум 1 млрд. лв. допълнително. Разбира се, това не се случи, но явно не му пречи отново да обещава, че ще се „бори“.

От Да, България пък ще намаляват разхода на домакинствата за енергия и битови разходи чрез разбиване на картели и монополи през по-ефективни и истински независими и прозрачни регулатори. В този ред на мисли от БСП ще работят за удвояване обхвата на домакинствата, които получават енергийни помощи – от 250 хиляди на 500 хиляди домакинства 

Изобщо, така можем да си пишем до безкрай. Защото явно е много лесно да се говори за запазване на българската културна идентичност (РБ) и изграждане на съвременна инфраструктура и ефективна транспортна политика (РБ) или за това, че благосъстоянието на хората е естествен приоритет (ГЕРБ), а българската армия е надежден гарант за сигурността на страната (ГЕРБ). Всички партии се обявяват за активна антикорупционна политика, а хората на Борисов дори предлагат нова Конституция и премахване на имунитета на народните представители. От БСП ще водят държавна политика за финансово стабилизиране на енергийния сектор и ще правят ново Министерство на транспорта и транспортната инфраструктура с цел създаване на единна политика за балансирано развитие на всички видове инфраструктура и транспорт.

Всичко това някак си звучи хем невероятно, хем познато, защото такива неща чуваме преди всеки парламентарен вот, а после.... после кучето си лае, керванът си върви.

Материалът е изготвен на база програмите на ГЕРБ, БСП, Реформаторски блок и Движение Да, България. Не всички партии са публикували предизборни платформи към 22 февруари. Не са публикували програми например Обединени патриоти и ДПС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
mrynmryn
преди 7 години
Вероятно само РБ може да осъществи идеята си, защото просто не казват нищо конкретно. Останалите пак си правят вятър на устата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още