IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвиждат се близо 569 млн. лева в подкрепа на семействата с деца през 2017 г.

Разходите за пенсии през тази година ще бъдат около 9,7% от БВП, сочи планът за изпълнение на демографската стратегия

18:05 | 10.03.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Общо 568,6 млн. лева ще бъдат насочени по мерки директно за финансова подкрепа на семействата с деца през тази година. Това става ясно от плана за изпълнение на демографската стратегия през 2017 г. Документът е публикуван в портала за обществено обсъждане. 

Основното перо, по което ще отидат средствата, е за изплащането на помощите за деца до завършване на средното образование, за което са предвидени 411 млн. лева. От плана се вижда, че този вид помощ получават средно месечно около 800 хил. деца.

общо 80,6 млн. лева ще получат родителите на деца с увреждания, а месечните помощи за майките, отглеждащи дете до една година, са 25,8 млн. лева, като средно месечно право на тези средства имат 21,5 хил. души.

За обезщетения за бременност и майчинство през 2017 г. ще бъдат платени 355,6 млн. лева от Националния осигурителен институт (НОИ). За отглеждане на дете до 2 години и за отглеждане на осиновено дете (от 2 до 5-годишна възраст) в института са заделени 145,1 млн. лева.

Това са само част от мерките за насърчаване на раждаемостта в страната, записани в актуализираната стратегия за демографско развитие, изготвена през 2012-2013 г. Бившият социален министър Ивайло Калфин обеща нова стратегия, но до представянето й така и не се стигна.

Освен финансовата подкрепа, свързана директно с майчинството, са предвидени още и мерки за насърчаване на личния и професионалния живот. През тази година по тази точка е предвидено изготвяне на изследване "Икономика и семейство - заетост и грижа за децата и семейството". То ще се проведе от Българската академия на науките и средствата за него са от бюджета на институцията.

За насърчаване на работодателите за разкриване на работни места за самотни родители и родители с малки деца от държавния бюджет ще бъдат изхарчени почти 500 хил. лева.

Стратегията залага още и върху подобряването на достъпа до образование и профилактични медицински прегледи за деца, както и мерки за подобряване на майчиното и детското здраве.

Със средства от бюджета на Министерството на вътрешните работи (МВР) ще се работи и за ограничаване на разпространението и употребата на наркотици и алкохол сред децата, става ясно още от стратегията. В нея има и мерки за подобряване на репродуктивното здраве на българите. БАН пък ще разработи доклад и за качеството на живот на различните демографски групи в страната.

Освен за повишаване на раждаемостта в демографския план са записани още и мерки за намаляване на смъртността. Те включват програми за превенция на хроничните болести, профилактика за хората над 18-годишна възраст и парите, отделяни от НЗОК за лекарства, домашно лечение и диетични храни - общо 798,5 млн. лева за периода от 1 януари 2017 г. до 31 март 2018 г.

За справянето с демографската криза са включени и мерки за намаляване на броя на емигриращите млади хора. Това ще стане чрез осигуряване на заетост (чрез студентски практики и проекти, финансирани по европейската схема за младежка заетост). Държавата ще работи и за подобряване на условията на труд на младите хора, заплащането и качеството на заетостта.

Предвидени са още и програми за подобряването на качеството на живота на пенсионерите, както и на по-възрастните работещи българи.

През 2017 г. броят на пенсионерите ще намалее до 2,19 млн. души, което се дължи на увеличаването на възрастта за пенсиониране. Разходите за пенсии се увеличават с 2,9%, а средният размер на пенсията ще се увеличи с 3 на сто. Прогнозите са, че разходите за пенсии през тази година ще бъдат около 9,7% от брутния вътрешен продукт на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още