IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчните в България и Румъния се обединяват срещу ДДС измамите

Взети са мерки за подобряване ефективността на двустранния контрол

12:29 | 23.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Представители на българските и румънските данъчни администрации са се договорили за съвместни мерки за противодействие на данъчните измами, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП).

Двете страни са обсъдили възможностите за подобряване ефективността на двустранния контрол. Целта е да се засили сътрудничеството в областта на ДДС измамите и превоза на рискови стоки.

Мерките са дискутирани на среща във Видин между представители на НАП от българска страна и ангажираните с контрола при внос и търговия със стоки с висок фискален риск от Националната агенция за данъчна администрация (НАДА) на Румъния.

Двете администрации са коментирали допълнителните възможности за подобряване на обмена на информация, както и начините за по-ефективно използване на двустранното споразумение за сътрудничество.

От румънска страна са споделени добри практики за контрол на движението на стоки с висок фискален риск, декларирани като транзит за трети страни.

Като пряк ефект от дейността на фискалния контрол за последните три години НАП отчита над 2 млрд. лева ръст на данъчна основа при вътреобщностни придобивания, декларирани от фирми, осъществяващи внос на стоки с висок фискален риск.

Звеното за фискален контрол в НАП беше създадено през 2014 г. със задача да управлява данъчните рискове при внос и търговия със стоки като плодове и зеленчуци, захар, брашно, месо и месни продукти, олио. Движението им на територията на страната се следи от екипи на приходната агенция на всички граници, както и от мобилни групи във вътрешността на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още