IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минният сектор започва битка срещу фалшивите новини за бранша

Концесиите трябва да бъдат одобрявани и от браншовите организации, а не единствено от държавата, смятат от индустрията

13:58 | 12.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българската минно-геоложката камара (БМГК) започва кампания срещу фалшивите новини, разпространявани за бранша. От организацията лансират канал в Youtube, чрез който ще бъдат разпространявани материали, разбиващи митовете за сектора.

Пред журналисти от Камарата представиха първата продукция, чрез която се опитват да отговорят на коментарите, че минните компании не допринасят за развитието на местната икономика.

Изпълнителният директор на БМГК Иван Андреев посочи, че това не отговаря на истината и индустрията носи преки и косвени ползи за регионите. Средната брутна работна заплата в регионите, в които има минни компании, е по-висока от средната за областта. Например заплатите в Панагюрище са 4 пъти по-високи, отколкото в Септември, показват данните на Камарата. Компаниите помагат за изграждане на инфраструктура - социална (детски градини, болници и училища) и пътна. 

Проучване, поръчано от Камарата, показва още, че коефициентът на безработица в регионите с минен добив е по-нисък спрямо останалите населени места в региона. Коефициентът на записване на деца в детските градини е по-висок, а ранно напусналите училище деца – по-малко. 

От минната камара ще работят още и за развенчаването на митовете, че минните компании не инвестират в обновление на производството. По данни на организацията през 2015 година в сектора директно са заети 23 хил. души. В последните 15 години производителността на труда в сектора се увеличава значително, подкрепено от инвестициите в обновяване на производството (над 4 млрд. лева) и в човешкия капитал. В сектора у нас се използват световни технологии и процесът е почти напълно автоматизиран, категорични са от бранша.

Примери от регионите с минен добив показват още, че биологичното земеделие е напълно съвместимо с тази дейност. Няма как от рудниците да "излезе нещо", което да замърси почвите до такава степен, че да не може да се развива земеделие, каза още изпълнителният директор на БМГК. Според него минната индустрия може да се развива съвместно и с други икономически дейности - земеделие или туризъм.

Иван Андреев не отговори кой стои зад разпространението на фалшивите новини за бранша, посочвайки единствено, че става въпрос за "определени среди, които не са съгласни с абсолютно всякакво икономическо развитие", отказващи да приемат аргументи и да коментират проблемите.

Според него дискусиите трябва да бъдат правени на ниво политики за развитие, а не на ниво отделни проекти.

От бранша признават екологичните щети, които е причинила дейността им в миналото и призоваха екологичните организации към диалог за решаването на проблемите, а не едностранно да бъдат обвинявани. "В миналото браншът имаше различна гледна точка към екологията", коментира още Владимир Топалов от миньорския синдикат към КТ "Подкрепа". Той обаче посочи, че има промяна в нагласите.

По време на презентацията на БМГК бяха коментирани и лоши практики в управлението на минния сектор.

Съществуват и мини като "Оброчище", която е най-богатата манганова мина в Европа и четвъртата по залежи в света. Иван Андреев е категоричен, че мината има нужда от "истински инвеститор", който да постави открито своите планове за развитие. Според него решението на този проблем е държавата да отнеме концесията от сегашния й собственик и да потърси истински инвеститор.

Андреев посочи още, концесиите трябва да бъдат одобрявани и от браншовите организации, а не единствено от държавата, за да бъде гарантирано спазването на добрите практики.

Има и други примери за лошо управление - мини, които не са членове на БМГК, няма синдикални организации, каза и Валентин Топалов от КТ "Подкрепа". Той посочи, че тези предприятия са добити по неясен начин, не е ясна и собствеността на капитала.

"Институциите като че ли за определени неща си премълчават под предлог, че не знаят", допълни още той в коментар защо не се взимат мерки срещу тези практики.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още