IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравеопазването - не разход, а инвестиция

Да се подобри управлението на здравния сектор, качеството на услугите и адекватна система за финансиране, препоръча д-р Скендер Сила, ръководител на СЗО в България

16:15 | 26.02.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Средният период от разрешението за употреба на дадено лекарство в Европейския съюз до деня на завършване на административните процедури, необходими за заплащането му с публични средства, в България е 535 дни. За сравнение този период за Германия е 106, а за Великобритания – 111. По отношение на достъпа до лекарствата сираци забавянето на тези терапии за българските пациенти трае 890 дни.

Според Деян Денев лечението може да стане достъпно за пациентите само ако здравните системи разпознават иновацията и я реимбурсират. Той напомни, че фармацевтичната индустрията у нас има огромен принос към българското здравеопазване и достъпа на пациентите до иновативни терапии. За периода 2015-2018 г. той се изчислява на стойност от 2 млрд. лв. - 0,5 млрд. лв. под формата на отстъпки към НЗОК, 1,2 млрд. лв. чрез инвестиции и спестявания чрез клиничните изпитвания и 0,25 млрд. лв. чрез отстъпки за намаляване на доплащането от пациента.

Макроикономистът и експерт по здравна икономика Аркади Шарков също обърна внимание на нуждата от широк политически надпартиен консенсус за здравеопазването и изсветляването на системата чрез електронизация. По думите му българите плащат за здраве по 7 различни „пътеки“ - чрез данъци към държавата, през местни данъци, чрез здравноосигурителни вноски, с официални доплащания за лекарства и медицински изделия, регламентираните доплащания за дейност и избор на екип, през доброволно здравно осигуряване и с плащания „под масата“. Така по данни на Евростат за 2018 г. годишно домакинствата в България под формата на доплащане за лекарства са похарчили 1,205 млрд. евро, за болнична помощ – 160 млн. евро, за извънболнична – 257 млн. евро. Като тежест най-голям процент доплащания има при лекарствата – 68%. Доплащането за болнична помощ е 9%, а за извънболнична - 15%.

Проф. Григор Димитров, експерт по проблемите на пенсионното и здравното осигуряване и член на Надзорния съвет на НЗОК, посочи, че държавата продължава да прави много ниски вноски за осигурените от нея лица – 3 пъти по-ниски, а в същото време 65-70% е разходът на Здравната каса точно за тези осигурявани.

Той представи данни за тенденциите в разходите за здравеопазване за последните 10 години (2008-2018 г.), като открои, че намалява делът на средствата, които се отделят от републиканския бюджет за здравеопазване, а средствата, които се плащат от домакинствата устойчиво растат – 50% от разходите за здравеопазване са за сметка на населението. Разходите на семействата за здравеопазване са се увеличили два пъти повече, отколкото разходите за храна, отбеляза проф. Димитров.

По думите му към днешна дата структурата на разходите на НЗОК е силно нарушена. Разходите за болнична помощ са 50% от бюджета на касата, за извънболнична помощ – 13,1%, а за лекарства – около 28%. За болнична помощ и лекарства даваме 80% от средствата, т.е. ние лекуваме хората в болница и с лекарства, коментира проф. Димитров.

Експертът припомни, че  за изминалия 10-годишен период от бюджета на НЗОК са отклонени 1,9 млрд. лв. към държавния бюджет (1,5 млрд. лв.) и бюджета на Министерството на здравеопазването (около 400 млн. лв.). В същото време, без осигуряването на необходимия финансов ресурс, на НЗОК са прехвърлени много дейности. За миналата година средствата за тези дейности са били за 16% от бюджета на касата, с което е била ощетена извънболничната сфера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
andy
преди 5 години
"Здравеопазването - не разход, а инвестиция"Зависи от коя страна на сметката си - за хората е разход, за докторите и фармацевтичния бизнес - инвестиция.А иначе здравето не е нито в болниците, нито в технологиите. Просто трябва здрав разум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Biso
преди 5 години
"Здравословното хранене е основно ключът към здравето на испанците, те използват в менюто си зехтин, червено вино.Испанците се издигнаха до второ място в класацията за най-здраво сърце, което означава, че нямат стресови ситуации. Имат много добро психично здраве, те са с най-малък процент самоубийства в Европа. Заслуга за това има и начинът на живот, който те се опитват да водят като нация, наблягат изключително на средиземноморската диета, използвайки много пресни плодове, много зеленчуци, червено вино, хамона, макар че в последно време го определят като рисков, намаляване на тютюнопушенето, обясни Биляна Манолова.Тя информира, че испанците използват европейски програми за намаляване на пушенето на цигари и затлъстяването.Те използват само екстра върджин зехтин, който намалява холестерола и се бори с лошия холестерол, който оказва влияние върху сърдечно-съдовата дейност. Това е страната с най-малък процент на заболеваемост от инфаркти и инсулти. Консумират сурови ядки, най-много бадеми, имат плантации от бадеми, орехи, всички видове ядки, но в два аспекта или карамелизирани, или в сурово състояние. Другият продукт, характерен за менюто на здравите испанци, е медът, те са много добри производители на мед , консумират го като заместител на захарта. Една част от Испания почти не консумира захар и захарни изделия, заяви Манолова.Тя потвърди, че в някои райони на Испания е много трудно човек да си купи шоколад, и сподели от личен опит, че през лятото в Южна Испания и в цялата област Андалусия не може да се намери никъде в търговската мрежа такъв вид захарен продукт."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Biso
преди 5 години
Но това не е само в България. Наскоро попаднах на една статия в немско медицинско списание, където се коментираше "необяснимия" ръста на заболели от диабет при 3-5 годишни деца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Biso
преди 5 години
"четири основни стълба на здравната система подобрение на управлението на здравния сектор, адекватна система за финансиране, адекватни човешки ресурси и постоянно да подобряваме качеството на услугите в здравния сектор."А профилактиката и ограмотяане на хората какво и как може да подобри здравето им? И какво и как влияе негативно на здравето им?Децата от малки се участ на тестени и захарни изделия, безалкохолни напитки и никаква физическа култура и движение. Също така никои не им обяснява, че здравето не е даденост, а следствие от нашия ежедневен живот и навици.Всичко това ми напомня на един виц за гробари: Гробари поздравяват пенсионери с песента "Чакаме ви". С две думи, вие си яжте кремвиршите с 70% химия, пийте си безалкохолните напитки с 40-50% захар, алкохол, цигари и т.н. и т.н., и след това елате ние от здравния сектор да ви обслужим "качествено".Много ми е чудно, дали коментара ми няма да бъде изтрит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още