IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарите специализанти ще знаят предварително къде ще работят 3 години

Базите за обучение ще обявяват свободните длъжности за специализанти едновременно и на интернет портал за специализанти

14:18 | 01.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Специализантите по медицина с държавна субсидия ще знаят предварително къде ще работят три години, след като придобият специалност. Това се посочва в проект на наредба, публикувана за обществено обсъждане.

Посоченият ред обаче води до несигурност за специализантите, тъй като при започване на обучението си те не знаят къде ще работят след придобиването на специалност. По тази причина в настоящия проект е прието предложението на специализантите при започване на специализация на място, финансирано от държавата, те предварително да знаят къде ще трябва да работят след приключването ѝ – а именно в лечебното заведение, което им е работодател и което е получавало държавна субсидия, посочва се в проекта.

Това може да бъде базата им за обучение в случаите, когато базата е заявила мястото, финансирано от държавата и съответно е получавала субсидия от Министерството на здравеопазването или лечебно заведение, което не е база за обучение (по чл. 13, ал. 1 на Наредба № 1) в случаите, когато то е заявило мястото, финансирано от държавата и съответно е получавало субсидия от Министерството на здравеопазването. Ако лечебното заведение или специализантът не изпълнят това задължение, съответната страна ще възстановява изплатената субсидия.

Изключение са специализантите по Обща медицина, които ще са длъжни да работят като общопрактикуващи лекари на територията на страната, а не в лечебното заведение, което им е работодател и което е получавало държавна субсидия поради спецификата на организация на първичната медицинска помощ в страната. 

Към момента съществува възможността специализант, обучаван на място, финансирано от държавата, да прекрати обучението си или да не положи успешно държавния изпит за специалност в нормативно определения срок и по този начин да не бъде изпълнена целта на държавното субсидиране – да финансира обучението на необходимия брой специалисти. По тази причина в проекта е предвидено, че ако специализант, приет на място, за което държавата изплаща субсидия, прекрати обучението си или не приключи обучението си с успешно полагане на държавния изпит за специалност в срок, той ще възстановява изплатената субсидия. Аналогично задължение се предвижда и за лечебното заведение, което получава държавната субсидия – в случай че то прекрати обучението на специализанта, преди изпълнението на учебната програма и индивидуалния учебен план, то ще възстановява получената субсидия. Тези разпоредби няма да се прилагат в случай на настъпило заболяване или злополука на специализанта.

Базите за обучение ще обявяват свободните длъжности за специализанти едновременно и на интернет портал за специализанти, разработен и поддържан от Министерството на здравеопазването. До създаването на интернет портала за специализанти базите за обучение, едновременно с публикуване на обявата, ще уведомяват по електронен път и Министерството на здравеопазването за обявените от тях свободни длъжности за специализанти. В двудневен срок МЗ ще публикува на интернет страницата си постъпилата информация за свободни длъжности за специализанти.

След поредица от срещи и разговори между Българския лекарски съюз (БЛС), Министерството на здравеопазването и представители на младите лекари властите се отказаха от предложението за служебно разпределение на специализанти в избрани от ведомството болници. Дава се възможност младите специализанти по държавна поръчка да могат да сключват предварителни договори с избрани от тях лечебни заведения, в които да работят, след като завършат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още