IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Променят кратката характеристика на ваксината на AstraZeneca

В България няма засечени тромботични реакции, каза българският представител в Европейската агенцията по лекарствата проф. Илко Гетов

10:23 | 19.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Anthony Devlin /Bloomberg</em></p>

Снимка: Anthony Devlin /Bloomberg

След като вчера Европейската агенцията по лекарствата (EMA) обяви ваксината на AstraZeneca за безопасна и ефективна, като заключи, че ползите от нея са повече от рисковете, днес предстои да се вземе решение за промяна на продуктовата информация и добавяне на някои допълнителни детайли или акценти върху безопасността. Това каза по БНТ българският представител в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов.

"Ще бъде добавено това, че са възможни появата на тромботични и тромбоцитопенични инциденти, тъй като на базата на направения анализ на получената информация от държавите членки и трети страни, вчера Комитетът по лекарствената безопасност заключи, че би трябвало да се промени информацията с цел да бъдат по-внимателни лекарите, които поставят ваксината, и пациентите да се наблюдават за известен период от време", обясни проф. Гетов. 

Всякакви кръвни заболявания би трябвало да се наблюдават, обобщи той. По думите му тези инциденти в Европейския съюз са повече при по-млади хора до 55-годишна възраст и жени.

"Ваксинацията с AstraZeneca в ЕС беше повече сред по-младите хора. Докато в Обединеното кралство е точно обратното - там са повече ваксинираните възрастни и тази диспропорция между появата на тези инциденти при по-възрастни и при по-млади ни кара да бъдем много внимателни", коментира проф. Гетов.

Имунизацията с ваксината на AstraZeneca отново ще бъде разрешена в България, след като Европейската агенция по лекарствата даде зелена светлина за продължаване на ваксинацията.

Преобладават типичните за ваксинирането реакции, но има и по-редки, които са с честота 1 случай на 1 милион ваксинирани. Има публикувана информация, че на 30-ия ден след прекарана инфекция 2,5% от пациентите развиват тромботични, а 3,7% - тромбоцитопенични реакции.

"В България няма засечени реакции, ако тя не се е появила на 7-ми до 14-ти ден след първата игла, шансът е почти нулев да има след втората игла. У нас честотата на поява на нежелани реакции по принцип за ваксините остава в рамките на предвидимото - около 2 реакции на 1000 ваксинирани. От началото на тази седмица ваксинираните преобладават пред прекаралите заболяването, тоест, ние започваме да трупаме този имунитет", каза още професорът.

Няма лекарствен продукт и ваксина, която да бъде на 100% ефикасна. Затова трябва да продължим да спазваме мерките и след първата, и след втората ваксина, припомни още специалистът. Ваксините създават имунитет в рамките от 8 до 10 месеца, посочи той.

В България няма френски вариант на коронавируса, увери проф. Гетов и допълни, че за британския и бразилския щам ефикасността на ваксината е много висока. За южноафриканския щам има намаляване на ваксиналната ефикасност. Производителите продължават да надграждат своите продукти за новите щамове, варианти и тяхната вирулентност. заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още