IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доц. Александър Христов: ИТН не успяха да убедят хората, че носят промени

Положението е „театър с елементи на цирк“, каза социологът Юлий Павлов

11:35 | 11.08.21 г.
<p>
	<em>Очакваното гласуване на правителство в НС се провали.</em></p>

Очакваното гласуване на правителство в НС се провали.

Прецедент в българския политически живот се оказа решението на партия "Има такъв народ" да не внесе проектокабинета си за гласуване в парламента. Така очакваното днес гласуване на кабинета на Пламен Николов от парламента се провали. Лидерът на партията Слави Трифонов обяви, че е готов за следващи избори и няма да подкрепи правителство с втория или третия мандат.

Рационалните методи на анализ не работят при ИТН, заяви политологът Марио Русинов за Bulgaria ON AIR. Горят се мостове, комуникацията липсва или е изцяло негативна, посочи той.

„Нещата изглеждат много зле комуникационно от доста време насам. Това са хора, които са живели в студио и имаш чувството, че продължават да живеят в студио“, смята доц. Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации. Пред Bulgaria ON AIR той отчете „брутална неспособност да водят диалог“.

„На практика те нямат хора. Това е причината издигнатите кандидатури да са близки до абсурда. Партията е все още непривлекателна за професионалистите“, смята доц. Александър Христов. По думите му от ИТН не успяха да убедят хората и потенциалните си партньори, че предлагат хора, които са носители на промените.

Марио Русинов смята, че проблемът лежи в липсата на диалог. Идеята да управляваш със свръхмалцинство от 65 души е безкрайно странна. Идеите, които дават, включително за правосъдна реформа, са екзотични по думите му, вървят към американския модел и показват липса на склонност към компромис.  Той очаква "Демократична България" да засили позициите си на следващи избори.

Част от електората ще се оттегли от ИТН заради тяхната неспособност да се управлява. Ръководството се консолидира, те продължават да живеят в едно затворено пространство, посочи доц. Христов.

Подкрепата за президента Румен Радев, заявена от ИТН, е опит да се ползват от високия му рейтинг, смята Русинов. Като акт на легитимация при позагубена стабилност определи тази подкрепа Александър Христов.

"Това, което се случва, наистина е прецедент, за пръв път се случва подобна ситуация в политическата ни история“,  заяви преподавателят по конституционно право Христо Паунов пред Bulgaria ON AIR. Според него въпреки оттеглянето на Пламен Николов трябва да има гласуване в НС, за да излезе Парламентът с акт, на базата на който да се завърти рулетката за даване на проучвателен мандат за съставяне на правителство. Едва след някакво официално решение на НС, може да се пристъпи към връчването на втория проучвателен мандат.

Виждаме „поредния театър с елементи на цирк“, каза социологът  Юлий Павлов пред bTV.  Парламентът да заседава при служебно правителство, коментира той.  По думите му проектът на ИТН не е толкова политически, колкото бизнес проект.

Дори да се реализира следващ мандат за съставяне на правителство, следващите избори ще са най-късно около Великден, очаква политологът Любомир Стефанов.

"ИТН не се държи като партия... липсва им желание за консенсус и диалог. Да пишеш смешки за политиката не означава, че я разбираш", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още