IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Scope Ratings: Перспективата пред рейтинга на България зависи от правителството

Политическата стабилност ще бъде решаваща и за икономическото развитие, според рейтинговата агенция

16:10 | 16.11.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Перспективата пред кредитния рейтинг на България зависи в значителна степен от създаването на стабилно ново правителство, готово да действа в съответствие с искането на хората за институционални реформи, след вота в неделя. Засега знаците за това са обнадеждаващи.

Това посочва рейтинговата агенция Scope Ratings в свое становище за страната ни, публикувано днес.

Агенцията оценява България с рейтинг ВВВ със стабилна перспектива.

Новосъздадената антикорупционна партия „Продължаваме промяната“ е начело в преброяването на почти 100% от протоколите, става ясно от становището. Победата на партията може да сложи край на политическата безизходица след предишните два изборни тура, приключили с неубедителни резултати, прогнозират още от Scope Ratings, откъдето допълват, че изборният резултат отразява недоволството от предишната управляваща партия ГЕРБ и лидера ѝ Бойко Борисов.

„Предизвикателството пред българските законодатели, в правителство, което вероятно ще бъде ръководено от „Продължаваме промяната“, е да изведат страната от настоящата политическа и пандемична криза“, казва Левон Камерян, водещ анализатор в Scope за България.

„Основната задача е формиране на правителство с ясен мандат за подобряване на управлението, укрепване на върховенството на закона, справяне с корупцията и изпълнението на целите на ЕС, като справяне с екологичния риск, подобряване на цифровизацията и увеличаване на инвестициите в инфраструктура“, казва Камерян.

„Прекратяването на политическата безизходица в България може също да улесни споразумението за датата на присъединяване към еврозоната – 1 януари 2024 г., ако новото правителство е по-ангажирано с реформите и подобрява дългосрочното икономическо планиране“, допълва той.

Ограничаването на политическите турбуленции и възстановяването на доверието на населението в правителството няма да бъде лесно дори ако Борисов напусне централната политическа сцена, като се има предвид неговата доминация в политиката в продължение на повече от десетилетие и съпротивата на някои политически институции срещу промяна, посочва агенцията.

Политическата нестабилност в България служи като предупреждение за другите европейски страни за последствията от продължителните периоди на еднолично управление. „Ключови фактори, които трябва да наблюдаваме сега, са дълголетието на всяко правителство, което се формира след изборите, и способността му да изпълни изискванията на механизма ERM II на ЕС, като в същото време облекчи социалните вълнения, предизвикани от предполагаемата корупция в предходното управление“, посочва Камерян.

Значението на запазването на върховенството на закона е още по-голямо, като се има предвид, че България разчита на финансиране от ЕС, допълва той. Въвеждането на „условия на върховенството на закона“ във финансирането от ЕС е потенциална промяна в играта, като това може да доведе до спиране на плащанията към държави от Съюза, които нарушават принципа на върховенството на закона.

Европейската комисия отложи одобрението на националните програми за възстановяване на Унгария и Полша заради този принцип, припомня рейтинговата агенция.

Планът за възстановяване на България, създаден от бившия премиер, беше ревизиран и одобрен от служебното правителство със значително закъснение. Липсата на постоянно правителство на този етап възпрепятства финансирането от ЕС.

България представи план за възстановяване и устойчивост, с който поиска 6,6 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства (10,8% от БВП за 2020 г.).

Степента на усвояване на финансирането от ЕС в България остава сред най-ниските в Централна и Източна Европа - 60% през бюджетния период на ЕС 2014-2020 г. „Развитието на институционалния капацитет, необходим за по-ефективно изразходване на средствата от ЕС, е жизненоважно за повишаване на потенциала за растеж на България до повече от настоящите 2,75% годишно“, казва Камерян.

„Новото правителство има и други важни предизвикателства, с които да се справи, не на последно място кризата в общественото здравеопазване. Тези предизвикателства повишават натиска върху политическите лидери да търсят необходимия консенсус след възможността, предоставена от тези избори, и да договорят работещо правителство. Политическата стабилност ще бъде решаваща както за перспективите за суверенния кредит на страната, така и за устойчивото икономическо възстановяване от кризата“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Искаш да кажеш цветя и рози.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Аааа, добре.Успокоих се..Щом от това ще зависи,няма кво да се косим, всичко ще е идеално...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още