IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли да се укроти инфлацията?

Увеличаване на разходите на бюджета са проинфлационни, посочи икономистът Даниел Василев

12:02 | 24.06.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Може ли да се укроти инфлацията?

Възможно е инфлацията да се забави, но не чрез мерки, насочени към увеличаване на разходите на бюджета, които са проинфлационни. Това мнение изрази пред Bulgaria ON AIR икономистът Даниел Василев.

"Не бих спекулирал, че инфлацията ще стигне до 40%. Официалната прогноза е, че инфлацията на годишна основа ще бъде 12% за 2022 г. Ако се върнем към прогнозата от началото на тази година, ще видим, че управляващите убеждаваха, че тя няма да стигне двуцифрен темп. Има много силен натиск цените да растат, основната част от инфлацията внасяме от Европа, заради печатането на пари", посочи той и потвърди, че ефектите в България се отразяват с времево закъснение.

Василев обясни, че при увеличение на плащанията към населението расте и харченето, което означава увеличаване на натиск върху цените да растат. „Има други мерки, с които може да се влияе позитивно на инфлацията – намаляване на данъците например", съветва икономистът.

Според него, ако търсим бързи решения, особено в момент на политическа несигурност, има голям шанс да се допусне грешка в предложените решения. По думите му инфлацията е от години, просто не се е отразявала тогава върху цените на крайните потребителски стоки.

Що се отнася до актуализацията на бюджета, Василев подчерта, че ако тя не се осъществи, може да не влязат някои разходни мерки, но смята, че това може да е и за добро.

"Може да си вкараме автогол, приемайки антикризисни мерки, ако няма криза", смята той.

Икономистът е убеден, че евентуалното вдигане на минималната работна заплата ще попречи на много българи да стигнат до пазара на труда, а и той ще стане много по-малко гъвкав при следваща криза.

По повод вчерашния протест за искания за увеличение на минималната работна заплата вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов коментира, че работниците и служителите ежедневно страдат от голяма инфлация, която преминава 40%. „Всички стоки, които са в потребителската кошница, вече са поскъпнали", отбеляза синдикалистът.

Според него трябва да се прекрати практиката трудът на българите да бъде заплатен с една от най-ниските стойности.

"За КНСБ няма значение кой ще е премиер на България. В момента социалното напрежение е високо, вдигането на минималната работна заплата е неизбежно. На минимална работна заплата работят над 500 хил. българи. Те са предимно в провинцията, на която все по-рядко се обръща внимание", е мнението на вицепрезидента на КНСБ.

Привличат ли още ниското заплащане на работниците инвеститорите? Ще има ли по-сериозни протестни акции на работниците? Как се отразяват на Европа понижаващите прогнози за ръст на икономиката и влизане в рецесия на САЩ? 

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 1 година
Сегашната национална инфлация е с възможно успешно прекратяване. Прилагането на метода за емитиране на пари без необходима защита за запазване на покупателната способност на парите е водещата причина за сегашната национална инфлация. Централната банка няма капацитет за премахване на водещата причина за сегашната инфлация. Правителството е компетентно за инициатива за прекратяване на водещата причина за сегашната инфлация. Вариантите са два: Първи: Запазването на практиката без необходима защита за запазване на покупателната способност на парите създава сегашната инфлация. Последиците са лоши. Втори: Въвеждането на необходима защита за запазване на покупателната способност на парите осигурява прекратяване на сегашната инфлация в съответното национално стопанство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
corner
преди 1 година
След десетилетия на стимули , всики начини за парично засилване на икономиката и потреблението стават неефективни и вредни . Една рецесия ще реши проблема , когато икономиката се преструктурира по начин компенсиращ огромните парични стимули - допълващи нейната неефективност .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още