IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ очаква до 1,5% икономически ръст за 2014 година

Прогнозата на финансовото министерство би се изпълнила само при благоприятни външни условия, смятат от работодателската организация

11:40 | 28.10.13 г.
АИКБ очаква до 1,5% икономически ръст за 2014 година

Заложеното увеличение на резерва за непредвидени и неотложни разходи с 314,9 млн. лева или с 46,6% се одобрява от работодателите. Основно се увеличават средствата за икономически растеж и държавност – 304.5 млн. лв. Подкрепяме този подход - в резерв да бъдат заделени значителен размер средства, които, в случай на неизпълнение на приходната част на Бюджета, да могат да намалят възможността за прекомерно увеличение на бюджетния дефицит, а в случай на изпълнение на приходите - основата част от този резерв да бъде използван за инвестиции и подкрепа на икономическия растеж.

АИКБ счита, че трябва да бъдат подкрепени усилията на правителството за продължаване прилагането на програмното бюджетиране, защото добре структурираните програмни бюджети на министерствата и ведомствата са гаранция за ефективност на бюджетните разходи.

По пакета изменения в нормативна уредба, свързани с проекта за Държавен бюджет за 2014 г.

Положителни изменения, които АИКБ подкрепя

Предложената нова форма на представяне на резерва по Закона за държавния бюджет за 2014 г. представлява нов подход в способите за представяне на бюджетните разходи. С нея ще се направи опит за отстраняване на значими недостатъци на бюджетния процес. За пръв път ще стане възможно да се контролират и така наречените задължения на първостепенните разпоредители, които са извън рамките на годишните бюджети.

Предложението за вътрешно преструктуриране на бюджетите на първостепенните разпоредители, защото това гарантира икономии, които могат да бъдат насочени към образование или други значими за държавата дейности от обществен интерес.

В Бюджет 2014 и в изменението на данъчните закони най-накрая се поставя начало на решаването на дългогодишния проблем за бизнеса, свързан с методиката и базата за изчисляване на таксата за битови отпадъци. Икономическата логика изисква заплащането на таксата да е свързано с количеството на изхвърляните отпадъци, а не с величини като размер на балансова стойност или данъчна оценка.

Одобряват обратното начисляване на ДДС при търговията със зърнени и технически култури, въвеждането на регламентиран контрол за стоки с висок фискален риск, въвеждането на режим на касовата отчетност на ДДС, усъвършенстването на единната сметка и т.н.

Изменения с отрицателен ефект

Работодатеската организация не подкрепя увеличаването на минималната работна заплата като цяло, и по-конкретно предложението за увеличения на МРЗ от 1 януари 2014 г. на 340 лева. Настояват за договаряне на диференцирани стойности на МРЗ по браншове. Компромисен вариант би бил МРЗ в размер на 330 лв.

Увеличаването на максималния осигурителен доход от 2 200 на 2 400 лв. е мярка с отрицателен ефект за бизнеса, възприеман като дори по-сериозен от увеличаването на минималната работна заплата. Оценяваме това решение като неправилно и водещо до допълнителен натиск върху предприятията. Компромисен вариант би бил МОД в размер на 2 300 лв. и максимална пенсия в размер на 40% от МОД.

АИКБ е против вменяване на задължението към работодателите да заплащат за първите 3 дни от болничните на работниците. И в настоящия проект за бюджет не е отпаднал т.нар. „клас“, в резултат на който минималната работна заплата нараства реално не на 340 лева, а на 370 лева.

В проекта за Държавен бюджет не е решен и въпросът с ефективната регулация на дейността на дружества с монополно положение на пазара. Това ограничава свободната конкуренция, увеличава косвено данъчната тежест и възпрепятства намаляването на административните бариери пред бизнеса, отпбелязват в позицията си от асоциацията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още