IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирмите, получили неправомерна държавна помощ, ще трябва да я връщат с лихвите

Вземанията подлежат на принудително събиране от НАП, въвеждат се и нови европейски регулации

12:37 | 15.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Фирмите, получили неправомерна държавна помощ, ще трябва да я връщат с лихвите. Това е записано в нов законопроект за държавната помощ, качен на сайта на Министерство на финансите. Действията за връщане на държавни помощи, включително когато са в областта на земеделието и селските райони, ще се координират от финансовия министър.

Законопроектът бе изготвен от междуведомствена работна група, като е трябвало да бъде готов до края на 2013 г. Заради извънредните избори през 2014 г. приемането му бе отложено и той беше включен в законодателната програма на Министерския съвет през 2015 г. В крайна сметка проектът на закон беше приет на първо четене в парламента в началото на март миналата година, но до второ гласуване така и не се стигна заради предсрочния вот. Сега той отново влиза в дневния ред на кабинета.

Новият закон не променя съществуващия ред за предоставяне на държавни помощи, но се въвеждат нови европейски регулации, както и процедури за възстановяване на неправомерна държавна помощ. 

Предвижда се държавна помощ да се предоставя, ако има социален характер или ако е предназначена за отстраняване на щети от бедствия и други извънредни събития. Предоставянето на държавна помощ може да се приеме за съвместимо с вътрешния пазар, когато се подпомагат региони с ниско жизнено равнище и висока безработица или когато е за изпълнение на проект със значителен икономически интерес за Европейския съюз (ЕС) или за преодоляване на съществени трудности в икономиката на страната, пише в мотивите към проектозакона.

Задължителното възстановяване в пълен размер на неправомерно получена държавна помощ, както и присъждане на лихва за неправомерност и възможност за предявяване на иск за обезщетение за вреди, записано е още в законопроекта

Нормативът предвижда възможност националният съд да се обърне към Европейската комисия (ЕК) за съдействие при вземане на решения по дела, които разглежда, чрез искане за предоставяне на информация и документи или да поиска ЕК да представи становище за прилагането на правилата за държавна помощ.

Възстановяването на неправомерно използвана помощ ще се извършва въз основа на решение на Еврокомисията с разпореждане за възстановяване и с влязъл в сила акт за установяване на публично вземане в случаите, когато е приложимо. Актът за установяване на публично вземане се издава от администратора на помощта по реда на Административно-процесуалния кодекс.

Вземанията подлежат на принудително събиране от органите на Националната агенция за приходите (НАП).

Задължителното възстановяване в пълен размер на неправомерно получена държавна помощ, както и присъждане на лихва за неправомерност и възможност за предявяване на иск за обезщетение за вреди, е предвидено още в законопроекта.

Целта е да се осигури изпълнението на Решение на ЕК от 05.09.2014 г. относно държавната помощ, отпусната на предприятия при сделките за замяна на горска земя държавна собственост срещу горска земя частна собственост. Държавната помощ е обявена за неправомерна и несъвместима с вътрешния пазар, поради което държавата следва да предприеме мерки тази помощ да бъде възстановена в пълен размер заедно със съответните лихви.

Когато получателят на неправомерната помощ е в процедура по несъстоятелност, документите, че парите трябва да се върнат ще се изпращат от НАП до съда по несъстоятелността. А ако се окаже, че е невъзможно пълно или частично възстановяване на неправомерната държавна помощ, българската администрация ще трябва да уведоми за това ЕК, записано е още в проекта.

Документът ще бъде подложен на обществено обсъждане до 11 юни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още