IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aкцизът на бездимните цигари ще продължи да се повишава

От 1 октомври се променя и структурата, по която ще се изчислява, а управляващите се отказаха от бандерола за бирата в големи разфасовки

16:55 | 24.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

ГЕРБ не са се отказали от плановото повишение на акциза за бездимните цигари. Вероятно ставката ще се повиши до планираните 70% от тази за конвенционалните цигари, но засега не се знае с колко точно и от кога. Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Иначе от 1 октомври 2018 г. акцизът върху бездимните цигари се увеличава до 233 лева за килограм тютюн. Това приеха на второ четене депутатите от бюджетната комисия, които гласуваха промените в Закона за акцизите и данъчните складове почти без дебати и разисквания.

Първоначалната идея на ГЕРБ бе да се изравни косвеният налог на новите цигари (който в момента е 26% от акциза на традиционните) с този за конвенционалните, което щеше да вдигне цената на кутия от бездимните цигари от 5,50 на 8-10 лева. 

След сериозния обществен отзвук предложението бе коригирано и, ако мине и на второ четене в пленарна зала, от октомври акцизът ще бъде 40% от стандартния за цигарите, а кутия от иновативните тютюневи изделия ще струва между 6 и 6,50 лв.

В момента един килограм тютюн за бездимни цигари се облага със 152 лв. Според изчисления на Агенция „Митници” заради по-ниския акциз, с който в момента се облагат бездимните тютюневи изделия, до средата на годината държавата е загубила около 15 млн. лв.

От БСП отново обявиха, че влизането на промените в сила от есента е в пряко противоречие със Закона за публичните финанси, тъй като не може данъчни ставки да се изменят, преди да е изтекла годината.

Според Менда Стоянова притесненията, че текстовете могат да бъдат атакувани в съда, са неоснователни. Тя коментира за Investor.bg, че забраната за промяна на ставките важи само за налози, които се изчисляват на годишна база като преките данъци, но не обхваща косвените данъци като ДДС и акцизи.

Важно е да уточним още, че депутатите приеха данъчната основа, върху която се изчислява дължимият акциз, да бъде на база тютюнево съдържание, а не на брой или късове. Причината е, че се очаква всички видове бездимни тютюневи изделия, които „ще залеят българския пазар“, да имат различно количество тютюн. Стоянова съобщи още, че в момента в България се предлагат подобен тип продукти на един производител, но вече има заявки от други две компании, които вероятно ще навлязат от догодина.

Добра новина за пивоварите. От ГЕРБ се отказаха от намерението си бира, която е в опаковки над 5 литра, да бъде облепвана с бандерол. Целта на промяната беше оптимизиране на контрола по отношение продажбите на бира, но в крайна сметка управляващите се отказаха, след като много от търговците обявиха, че подобна стъпка би увеличила леко цената на пивото и ще доведе до забавяне на доставките заради тромавите процедури в акцизните складове.

По думите на Стоянова предложението е оттеглено, защото по-детайлен анализ е показал, че мярката ще затрудни бизнеса. Стана ясно също, че идеята за бандерола е дошла от Агенция „Митници“.

Очаква се промените в Закона за акцизите и данъчните складове да бъдат гласувани окончателно в пленарна зала в четвъртък. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още