IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: Частното потребление ще има положителен принос в растежа на БВП

Съществуват рискове при външното търсене на български стоки и услуги, както и очаквания за по-слаба икономическа активност в някои сектори, предупреждава централната банка

19:30 | 22.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Поведение на домакинствата

При домакинствата продължи тенденцията към ускорен растеж на жилищните кредити. През четвъртото тримесечие на 2019 г. и през първото тримесечие на 2020 г. очакваме депозитите на неправителствения сектор да продължат да нарастват със сравнително високи темпове.

Прогнозираното задържане на лихвените проценти по кредитите на достигнатите ниски нива ще продължи да подкрепя търсенето на кредити от страна на фирмите и домакинствата.

Факторите, които се очаква да имат ограничаващо влияние върху кредитния растеж, са свързани предимно с прогнозираната потисната инвестиционна активност на фирмите вследствие на запазващата се икономическа несигурност във важни за България търговски партньори и влошените очаквания за бъдещата икономическа активност в някои сектори в страната.

Нарастването на заплатите и съпроводеното с това повишение на покупателната способност на домакинствата, както запазващите се на ниски нива лихвени проценти, ще продължат да благоприятстват растежа на частното потребление в края на 2019 г. и в началото на 2020 г.

Правителствените инвестиции се предвижда да бъдат допълнителен фактор, който ще стимулира икономическата активност, докато външната среда ще продължи да бъде източник на несигурност и да ограничава инвестиционната активност на фирмите и износа на стоки и услуги.

Без динамика при лихвите

През последното тримесечие на 2019 г. и през първите три месеца на следващата година очакваме лихвените проценти по нови срочни депозити и кредити да се задържат на достигнатите ниски равнища, пресмятат в централната банка. За това според банкерите ще допринасят високата ликвидност и продължаващият приток на привлечен ресурс в банковата система, както и обявените през септември от ЕЦБ стимулиращи мерки на паричната политика, които ще поддържат лихвените проценти на паричния пазар в еврозоната на ниски нива, които влияят и на паримния пазар в България.

Търсене на български ДЦК

В края на 2019 г. и в началото на следващата година можем да очакваме доходността на българските ДЦК да продължи да се влияе от действието както на външни, така и на вътрешни за страната фактори. Приетият през септември от управителния съвет на Европейската централна банка пакет от мерки за стимулираща парична политика, включително възобновяването на програмата за закупуване на активи от 1 ноември 2019 г., вероятно ще доведе до допълнително намаление на доходността на ДЦК на страните от еврозоната, което би повлияло в голяма степен и върху доходността на българските ценни книжа.

Същевременно вътрешни за страната фактори, между които законовото ограничение за поемане на нов дълг до края на 2019 г. и концентрирането на съществени по размер падежи на ДЦК през първото тримесечие на 2020 г., предполагат още по-силно изразено превишение на търсенето над предлагането на ДЦК.

Забавяне на инфлацията

Годишната инфлация към август 2019 г. се повиши слабо спрямо края на 2018 г. и възлезе на 2,5%. Основен принос имаха групите на услугите и на храните. Положителен за общата инфлация беше и приносът на стоките и услугите с административно определяни цени и на тютюневите изделия. В условията на понижаване на международната цена на петрола в евро на годишна база енергийните продукти имаха отрицателен принос за общата инфлация през август.

Прогнозата на БНБ е за слабо ускоряване на общата инфлация през четвъртото тримесечие на годината спрямо август, последвано от известно забавяне през първото тримесечие на 2020 г. Причините са динамиката на международните цени на петрола през прогнозния хоризонт. В условията на понижаващи се цени на петрола се очаква енергийните продукти да имат отрицателен принос за общата инфлация.

От централната банка предвиждат темпът на инфлацията в групата на услугите да се забави поради изчерпването на базови ефекти при услугите по настаняване и пътнотранспортните застраховки и по-слаб принос на транспортните услуги, но очакват секторът да остане със сравнително висок принос за общата годишна инфлация. Групата на храните също се очаква да остане с висок положителен принос, до голяма степен определян от динамиката в цените на месото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още