IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deloitte: Качеството на активите на банковия пазар се повишава

През 2018 г. коефициентът на необслужваните кредити за физически се понижава от 7,4% през 2017 г. До 6,5%, става ясно от проучване

18:06 | 28.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

На банковия пазар в България нарастването на балансите продължава, а качеството на активите се повишава. В същото време секторът се радва на подобрена регулаторна рамка, която допринася за намаляването на риска в банковата система като цяло. Това става ясно от последните две проучвания на Deloitte за банковия пазар в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

От компанията припомнят,  че в края на 2018 г. в страната оперират 20 финансови институции, като основна част от тях са дъщерни дружества на големи европейски банкови групи. Българският банков пазар е умерено концентриран, тъй като 55% от общите активи на сектора са собственост на 5-те най-големи банки, коментират още от Deloitte.

В докладите са припомнени и най-големите трансакции на местния банков пазар през последните няколко години:

- През 2019 г. вследствие на екзит стратегията на няколко гръцки банки от българския пазар, Пиреос Банк продава 99,8% от дела си на Пощенска банка, чиято цел е да засили позицията си на местния пазар.
През 2018 г. ОТP Банк подпива споразумение за придобиване на 99,74% от дела на Сосиете Женерал Експресбанк.

- Пак през 2018 г. българската Инвестбанк купува Търговска банка Виктория от обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка.

- През 2017 г. лихтенщайнският фонд Novito Opportunities получава разрешение от българския регулатор за придобиването на 67,7% от дела на Общинска банка. Общинска банка по онова време е 16-та на пазара по активи с 1,56% пазарен дял. След сделката Бълграска банка за развитие остава единствената държавна банка в страната.

- През декември 2016 г. Националната банка на Гърция продава дъщерното си дружество ОББ на KBC Груп. През 2018 г. СИБАНК и ОББ се сливат, а новата банка става 3-та по големина на местния пазар.

- През 2015 г. Пощенска банка придобива Алфабанк. 

В детайли, през 2018 г. качеството на активите се повишава и при кредитите за физически лица, и при корпоративните такива благодарение на преструктуране на портфейлите и намаляване на провизиите, като по-този начин се намалява цялостно процентът на необслужвани кредити в банковата система в България. Така през 2018 г. коефициентът на необслужваните кредити за физически се понижава от 7,4% през 2017 г. до 6,5%, а този за корпоративни клиенти - от 12,5% до 7,4%. Тази тенденция се очаква да продължи и през следващите години.

На по-глобално ниво от Deloitte коментират, че съществена част от регионалните банкови пазари в ЦИЕ са наситени с кредитни институции, които не са в състояние да поддържат ефективни икономии от мащаба в дългосрочен план. Очакваното забавяне на икономиката ще окаже още по-голям натиск върху тези финансови институции и, поради нарастващия брой трансакции, тенденцията за консолидация изглежда се ускорява, а трансакционната активност в Централна и Източна Европа се очаква да се увеличи.

Данните показват, че коефициентите за капиталова адекватност през 2018 г. остават стабилни със средно ниво над 20% в 15-те страни, които са обект на поучванията на компанията. Необслужваните кредити намаляват значително, а рентабилността се повишава до исторически високи нива в някои държави със средна възвръщаемост на капитала около 11%. Тази положителна динамика е подкрепена от стабилна икономическа експанзия със среден ръст на реалния БВП от 3,9% през 2018 г., подобряване на условията на пазара на труда и интензивна кредитна активност в региона, твърдят от Deloitte.

Според проучванията oчакваното забавяне на икономиката също може да окаже натиск върху по-малко ефективните банки, така че консолидацията в сектора да продължи с още повече трансакции. „Наблюдаваме отблизо голям брой приключили наскоро сделки, затова виждаме, че и продавачите и купувачите разполагат със солидна финансова мощ за извършване на придобивания“, коментират от Deloitte. Въз основа на това очакванията за следващите години са за продължаващ постоянен поток от сделки на банковия пазар в Централна и Източна Европа.

Проучването на Deloitte показва още, че банковите пазари с най-голям брой сливания и придобивания в района на Централна и Източна Европа в периода 2015 г. – септември 2019 г. са Украйна (14 трансакции), Сърбия (11), Полша (10), Румъния (10) и Унгария (8). Най-активният купувач в региона е унгарската OTP Банк (8 трансакции, сред които е и сделката за придобиването на Сосиете Женерал Експресбанк в България), следвана от полската държава с 4 придобивания от 2015 г. насам посредством сделките на PZU и Alior Bank (и двете с държавата като мажоритарен собственик).  Най-активните продавачи са Сосиете Женерал Експресбанк (6 трансакции), Райфайзен банк (5 сделки) и гръцките банки, сред които Пиреос, Националната банка на Гърция, Алфа Банк и Юробанк, които са продали 12 банки в посочения период.

„Динамиката на банковите пазари в България и Европа е очевидна и несъмнено ще постави редица предизвикателства пред сектора. Дигитализацията, бързината на предоставяне на услуги, подобрените продукти ще бъдат основнен двигател на развитието на българските банкови институции. А те няма как да бъдат постигнати без ефективност, оптимизация на ресурсите и икономии от мащаба. Наред с това в България се наблюдава стабилно икономическо развитие, което допринася за възходящата тенденция в резултатите на банките. Всички тези фактори водят до засилен инвеститорски интерес от международни финансови групи, който ще продъжи и през следващите години“, коментира Силвия Пенева, управляващ партньор в Делойт България. 

Разнопосочни тенденции по отношение на необслужваните кредитите в ЦИЕ

Тенденцията на спад на необслужвани активи продължава в почти всички страни в региона на Централна и Източна Европа. Комбинацията от стабилната макроикономическа среда, засилените регулации и политическо внимание, както и ангажираността на банките да се справят с необслужваните си кредити са основен катализатор за спад на техните необслужваните активи, обобщават от Deloitte.

След слабата 2017 г. по отношение на обема на продадени лоши кредитни портфейли, 2018 г. се радва на продажби на стойност почти 6 млрд. евро. Полша, Унгария и Румъния допринасят за обема на приключени трансакциии с почти 1 млрд. евро през 2018 г. По-ниските очаквания за възстановяване от инвеститорите, както и евтиното финансиране в следствие на благопроиятната макроикономическа среда оказват положително влияние върху ценообразуването на портфейлите. То се стимулира допълнително и от нарастващата конкуренция по отношение на търсенето.

Според компанията продажбите на портфейли продължават да играят съществена роля в опитите на банките в района на Централна и Източна Европа да намалят нивата на необслужваните си кредити – за това говори значителният обем на необслужвани кредити, търгувани през 2018 г. (5,9 млрд. евро). Коефициентите на необслужвани кредити постепенно се връщат обратно към едноцифрени стойности и дори се доближават до нивото си преди кризата. Към края на 2018 г. само три държави отчитат общи коефициенти на необслужвани кредити над десетпроцентрния праг. Това са Албания (11,8%), Хърватия (12,1%) и Украйна (54%).

Според проучването се очаква се трансакциите на вторичния пазар да се ускорят главно благодарение на консолидацията на по-малките играчи на пазара за събиране и обслужване на затруднени задължения.

В краткосрочен план прегледът на качеството на активите може да насърчи по-нататъшни трансакции в България и Хърватия, става ясно още от докладите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още