IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ползваме два пъти повече природни ресурси от тези, с които разполагаме

Изключение от тази тенденция в ЕС правят Естония, Латвия, Финландия и Швеция

16:03 | 13.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ползваме два пъти повече природни ресурси от тези, с които разполагаме

Повечето страни членки на ЕС, включително и България, потребяват повече природни ресурси от тези, с които разполагат средно, показва доклад на международната природозащитна организация WWF.

В ЕС живее само 7% от световното население, но то използва два пъти повече ресурси от средното за света. България консумира 1,8 пъти повече от наличното. Четири от държавите в ЕС – Дания, Белгия, Естония и Ирландия, са сред 10-те най-големи потребители на ресурси.

Изключение от тази тенденция правят Естония, Латвия, Финландия и Швеция.

Докладът, който излиза на всеки две години и проучва състоянието на Земята, показва, че ако всеки човек по света живее като средния гражданин на ЕС, ще са ни необходими 2,8 планети, за да получаваме необходимите природни ресурси.

„Европейският съюз е един от най-гъсто населените и богати континенти на света, но този стандарт е за сметка на развиващите се страни и бъдещите поколения”, заяви Тони Лонг, директор на офиса по европейски политики на WWF.

В същото време докладът показва напредък във възстановяването на популациите на някои европейски видове, главно благодарение на усилията за опазване на природата и контрола върху отпадъците през последните десетилетия. В същото време обаче в тропическите страни сладководните организми са намалели с близо 70% за последните 30 години - спад, какъвто не се среща при нито един друг вид.

От 1966 г. насам светът консумира повече ресурси, отколкото планетата и природата могат да предоставят и възпроизведат. В момента черпим ресурси все едно разполагаме с 1,5 планети Земя, посочват от организацията. Ако тази тенденция продължава, през 2030 г. потреблението в света ще е вече колкото за две планети Земя.

„Ръстът на населението и икономическото развитие водят до по-голяма конкуренция върху ограничените ресурси на планетата. Ако Европа иска да остане водеща световна икономическа сила, тя трябва да намали зависимостта си от ресурси от други краища на света и да премине към нов модел на икономически растеж с ефективно използване на наличните ресурси”, каза още Тони Лонг.

Докладът „Жива планета 2010” взима предвид само държави с над 1 млн. жители и от него са изключени страните членки на ЕС Люксембург, Малта и Кипър.

Международната природозащитна организация WWF е основана през 1961 г. и развива дейности в над 100 държави с помощта на 4000 служители и над 5 милиона доброволци. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още