IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по ДЦК в еврозоната стигнаха рекордни нива

Недоверието към държавните облигации дойде след отказа на Германия да се удвои размера на европейския спасителен фонд

23:30 | 25.11.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Лихвите по ДЦК в еврозоната стигнаха рекордни нива

Лихвените проценти по държавните ценни книжа на периферните икономики от еврозоната нараснаха до рекордни нива в четвъртък заради дълговата криза, която принуди Ирландия да води преговори с Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) за отпускане на спасителен заем в размер на 85 млрд. евро.

Изискуемите от финансовите пазари лихвени проценти по ирландските, португалските и испанските държавни облигации отбелязаха най-високите си нива от въвеждането на еврото заради очаквания, че дори някои от по-големите страни от еврозоната могат скоро да бъдат засегнати от кризата, пише Financial Times.

Според анализатори на ICAP и RBS дълговата криза в Гърция и Ирландия може да разпали и недоверието към държавните ценни книжа (ДЦК) на страни като Франция, които са в центъра на еврозоната.

Лихвените проценти по ирландските 10-годишни държавни облигации се повишиха над 9%, а по тези португалските ДЦК със същия падеж скочиха над 7 на сто. В същото време лихвените нива по испанските ДЦК нараснаха над 5 на сто.

Еврото поевтиня до най-ниското си ниво срещу долара за последните два месеца, като курсът му се понижава за четвърти пореден ден.

Подновената нестабилност на облигационните пазари дойде заради публикации в медиите, че Германия е отхвърлила всички предложения за увеличение на размера на европейския фонд за финансова стабилност, който разполага с 440 млрд. евро.

Той бе създаден през май, за да отпуска спешни заеми на задлъжнелите страни от еврозоната.

От публикации в пресата стана ясно, че германското правителство е отхвърлило предложение на Европейската комисия да се удвои размера на спасителния фонд, за да се гарантира, че ще има достатъчно средства на разположение, ако Испания и Португалия също потърсят помощ.

Представители на ЕС междувременно съобщиха, че планират да проведат втори кръг от стрес тестове на европейски банки през първото тримесечие на следващата година. Те планират да включат в тях коефициенти за ликвидност, за да бъдат по-надеждни резултатите.

Решението дойде след острите критики срещу проведените през лятото стрес тестове на 91 от най-големите банки в Европа, които се фокусираха главно върху техните съотношения за капиталова адекватност.

Когато резултатите бяха публикувани през юли, 84 от 91 европейски банки преминаха теста. Сред успешно издържалите се наредиха двете най-големи ирландски банки Allied Irish Banks и Bank of Ireland, чиито рискови заеми станаха катализатор за финансовата криза в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
savocachev
преди 13 години
На Германците им е ясно че като основен кредитор на тези закъсали икономики, включат ли печатарката на пари, дългът им ще се обезцени. Затова Меркел се дърпа да помага и да увеличава фондове защото ще обезцени собствените си облигации които е купила Германия преди време при скъпото Евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
finansa
преди 13 години
На тоя стрес тест не повярвах и за минута,беше ясно,че е пиар,но да фалират банки,само 3 месеца след като са го "изкарали" е ШОКИРАЩО!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
kanartikin
преди 13 години
""Подновената нестабилност на облигационните пазари дойде заради публикации в медиите, че Германия е отхвърлила всички предложения за увеличение на размера на европейския фонд за финансова стабилност"" Всеки *** би купувал, когато знае, че има готови и запланувани пари които да изкупят рисковата му инвестиция.Иначе дори и *** би се замислил дали да рискува да даде париците си назаем на разхитителни правителства да прахосат взетото на готово. Изглежда Германците са единствените останали със някакъв разум в тази вакханалия или първите на които има идва разума.Преди години един наш "гений " реши да изкупува дълг на 0.91$ от септември и го обяви това през май когато цената по същият този дълг бе 0.35$.Естествено го направиха банкер на годината или нещо в този сортШапки долу !.. и на нашият " гений" и на тези които са готови да изкупуват риска на инвеститорите обезсмисляйки този риск, за сметка на........м-да!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още