IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вероятността и Португалия да бъде спасена от МВФ и ЕС се увеличава*

Високопоставено длъжностно лице от еврозоната коментира, че заемът ще е около 80 млрд. евро на фона на рекордната доходност по португалските ДЦК

15:50 | 24.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Вероятността и Португалия да бъде спасена от МВФ и ЕС се увеличава*

Доходността по държавните облигации на Португалия удари нов рекорд днес, което поставя страната пред все по-голяма опасност от търсене на международна финансова помощ.

Причината за това е оставката на премиера на страната Жозе Сократеш, който вчера се оттегли от поста си след отказа на парламента да одобри план за съкращаване на бюджетния дефицит.

Малко след като лихвените проценти по португалските държавни облигации скочиха до рекордни нива, високопоставен служител от еврозоната посочи, че необходимата финансова помощ ще е около 80 млрд. евро, пише Wall Street Journal.

„Сумата все още не е определена, защото няма молба от страна на Португалия, но искането за заем няма да се забави, защото лихвените проценти се изкачват бързо”, коментира длъжностното лице, което участва пряко в преговорите на еврозоната.

На въпроса кога очаква Португалия да поиска спасителен заем източникът посочва, че ще има по-ясна картина по този въпрос след срещата на върха на ЕС, която ще се проведе днес и утре в Брюксел.

Според анализатори вероятността Португалия да се обърне за помощ към Европейския съюз и Международния валутен фонд се увеличава, пише CNBC.

“Спасяването на Португалия ще бъде сред основните теми по време на срещата на върха днес и утре“, е заявил високопоставен представител на еврозоната пред Dow Jones Newswires. Той обаче е пожелал анонимност, тъй като официално никой не повдига въпроса за евентуална помощ към закъсалата държава.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви днес, че е много жалко, че планът на правителството на Португалия за противодействие на кризата е бил отхвърлен.

Ситуацията се определя като „лоша, но очаквана новина“ от Пар Магнусон, главен анализатор в RBS Global Banking&Markets.

“Очевидно Гърция се провали, падна Ирландия, сега пада и Португалия. Следващият на опашката е Испания. Това, смятам, все повече намира място в мислите на хората“, коментира Магнусон.

„Макар трите страни да имат различни проблеми, те споделят един общ проблем и той е свързан с това, че те имат толкова тежка криза с разходите си, че трябва да поемат по пътя на обезценката на дълга си, за да излязат от нея. Това би направило изплащането на дълговете много трудно“, смята анализаторът.

Днес доходността по двугодишните португалски държавни ценни книжа скочи с 28 базисни пункта до 6,89 на сто. Това е най-високото ниво от създаването на еврозоната през 1999 година досега.

При десетгодишните ДЦК увеличението на доходността е с осем базисни пункта до 7,71 на сто.

Разчетите на португалското финансово министерство показват, че до юни правителството трябва да изплати дългове на стойност 9 млрд. евро. Именно това поражда опасенията, че заради високата доходност, изисквана от пазара, правителството ще се обърне за помощ към ЕС и МВФ.

* Актуализирано към 15:50 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още