IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският банков регулатор: Въпросителните остават

Европейските банки все още трябва да наберат 94,4 млрд. евро, за да отговорят на новите изисквания за капиталова адекватност

15:51 | 11.07.12 г. 1
<p>
	Андреа Енриа. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Андреа Енриа. Снимка: Архив Ройтерс

Европейският банков регулатор (European Banking Authority - EBA) обяви, че за банките на континента големите предизвикателства се запазват и след изпълнението на новите изисквания за увеличаване на капиталовите им буфери, съобщи Ройтерс.

От регулаторния орган обявиха, че кредитните институции трябва да увеличат общия си капитал с 94,4 млрд. евро, за да изпълнят новите изисквания.

Председателят на борда на директорите на EBA Андреа Енриа заяви, че банките ще трябва да продължат с възстановяването от финансовата криза и да се придържат към новите регулации, въвеждани в световен мащаб.

„Винаги сме казвали, че това е един елемент от по-всеобхватен пакет от мерки, които трябва да бъдат реализирани, за да бъде осигурена стабилността на европейския банков сектор“, посочи Енриа.

EBA бе определила 30 юни като краен срок за постигане на капиталов буфер от 9% спрямо рисково претеглените активи в рамките на усилията си за възстановяване на доверието в европейските банки.

Председателят на борда на директорите на институцията подчерта, че рекапитализирането е било „необходима и важна стъпка в процеса на възстановяване на стабилността на банковите баланси в Европейския съюз“. „Положението по отношение на капитала сега изглежда много по-добро, отколкото бе преди година“, твърди той.

През юли 2011 г. EBA проведе стрес тестове на банките, след което извърши анализ и наложи допълнителни изисквания за някои кредитни институции. В тестовете изискването за капиталова адекватност бе 5%. Тъй като дълговата криза в еврозоната се задълбочи, впоследствие изискването за капиталова адекватност бе завишено.

Енриа изтъкна, че банките са увеличили капитала си с около 230 млрд. евро през последните 18 месеца, като числото включва набраният капитал за преодоляване на стрес-тестовете, рекапитализирането и допълнителните средства, отпуснати за целта на Гърция и Испания.

За изпълнението на новите изисквания на 7 банки се е наложило да потърсят държавна помощ. Това са португалските  Caixa Geral de Depositos, Banco Comercial Portugues и Banco BPI, словенската Nova Ljubljanska Banka, най-старата италианска кредитна институция Banca Monte dei Paschi di Siena, както и кипърските Bank of Cyprus и Cyprus Popular.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Това е най-мъдрото решение за настоящия момент. Вдигането на Изискваниата за Задължителни /Златни/ Минимални Резерви означава вдигане на Чадъра на Банковата Система от престъпността, и отново Златото да остане основен регулатор в Баланса на всички ресурси на Планетата - Валути със Златно Обезпечение, и Финансиране, а не ограбване на Бизнеса.Така в Реалната Банкова Система ще останат само Тези, които не знаят какво е престъпност и Тези за които Банковото Дело е преди всичко Финансиране на Полезните Ценности на Хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Това е най-мъдрото решение за настоящия момент. Вдигането на Изискваниата за Задължителни /Златни/ Минимални Резерви означава вдигане на Чадъра на Банковата Система от престъпността и отново Златото да остане основен регулатор в Баланса на всички ресурси на Планетата - Валути със Златно Обезпечение и Финансиране, а не ограбване на Бизнеса.Така в Реалната Банкова Система ще останат само тези, които не знаят какво е престъпност и Тези за които Банковото Дело е преди всичко Финансиране на Полезните Ценности на Хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още