IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Негативните лихви в Европа вещаят загуби за инвеститорите

Фондове на паричните пазари искат да се освободят от загубите, причинени от отрицателните краткосрочни лихви

14:02 | 05.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Негативните лихви в Европа вещаят загуби за инвеститорите

Инвеститорите във фондове на паричните пазари (MMF - Money Market Funds) в Европа са изправени пред загуби, пише Financial Times.

Причината се крие в намерението на мениджърите на въпросните фондове, надхвърлящи 1,1 трлн. евро, да прехвърлят загубите от негативните краткосрочни лихви върху инвеститорите.

Мениджърите на 4 големи фонда на паричните пазари коментират пред Financial Times, че наред с други фондове се опитват да намерят начини да прехвърлят негативната доходност върху инвеститорите.

MMF представляват инвестиционни инструменти, които се рекламират като убежища, тъй като инвестират в „ултра сигурен“ краткосрочен дълг и банкови депозити. Обикновено подобни инвестиции минават през големи посредници като Goldman Sachs и JPMorgan, които избират най-нискорисковите инвестиционни опции.

След като лихвите по краткосрочните френски и германски ДЦК се оказаха негативни, повечето нови инвеститори, търсещи сигурност във фондове на паричните пазари, сега не получават никаква доходност.

Миналия месец Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че може да започне да таксува банките за овърнайт депозитите в институцията. Това означава, че лихвите по банковите депозити също могат да се окажат негативни.

„Разглеждаме редица опции. Може да се наложат промени в договорите за управление на активите, така че да може да продължим да работим в условията на негативни лихви“, казва Джонатан Къри, инвестиционен директор на ликвидните фондове на HSBC Global Asset Management, който управлява европейски фондове на паричните пазари за 7 млрд. евро.

„Ако инвеститорите искат да продължат да използват фондове на паричните пазари, когато лихвите са негативни, те трябва да приемат, че пазарът ги таксува за инвестиционни опции, които консервират капитала им“, допълва той.

Почти половината от вложените по този начин активи са във фондове, които гарантират константна нетна стойност на активите, обикновено от 1 евро за акция. Докато лихвените проценти се понижаваха през последната година, фондовите мениджъри понижаваха таксите си, за да покрият това условие.

Фондовите менидъри, споделили вижданията си с FT, коментират, че понижаването на лихвените проценти от страна на ЕЦБ през юли е било поврaтна точка, която ги е накарала да започнат преговори с инвеститорите за начини негативната доходност да бъде разпределена без да се губи постоянната нетна стойност на активите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още