IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия продължава с орязването на разходи и в новия си бюджет

В навечерието на срещата на върха в ЕС страната цели да покаже на еврозоната, че фискалната консолидация и растежът не са несъвместими

11:06 | 14.03.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германия продължава с орязването на разходи и в новия си бюджет

Германия пренебрегна призивите на партньорите си от еврозоната за по-големи икономически стимули, предлагайки планове за намаляване на разходите и балансиране на бюджета си в навечерието на срещата на високо равнище на ЕС, посветена на растежа.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви в сряда, че бюджетът му за 2014 г. включва съкращения на разходите за над 5 млрд. евро, за да се свие общият им размер под 300 млрд. евро, е "силен сигнал към Европа", пише Financial Times.

Планът означава, че Германия ще постигне балансиран бюджетен през 2015 г. - година по-рано от предвиденото според т. нар. „дългова спирачка“, разписана в конституцията на страната.

Шойбле описва планираните бюджетни разходи през 2014 г. като фискална консолидация, подкрепяща растежа и целяща да докаже на останалата част от еврозоната, че устойчивият бюджет и растежът не са взаимно изключващи се. Немския министър на икономиката Филип Рьослер пък смята, че светът може да завижда на германските публични финанси.

Според германски официални лица бюджетът е бил умишлено публикуван със седмица по-рано, за да  се вдият цифрите преди срещата на върха на ЕС. Той едва ли би могъл да се появи в по-чувствителен момент, когато други членки на еврозоната, като Франция и Италия, се борят за разхлабване на строгите бюджетни правила, определени от Пакта за стабилност и растеж, който стои в основата на еврото.

Френският президент Франсоа Оланд, чието социалистическо правителство ще надвиши значително тавана за бюджетния дефицит от 3% през тази година, ще настоява на срещата на ЕС за подход, който да покаже, че това не е съюз на икономиите със строго определени бюджетни правила, каза официален представител в Париж. Европейските лидери трябва да "очертаят балансирана бюджетна стратегия, която е диференцирана за различните държави", добави източникът.

Франция иска акцентът по отношение на бюджетната дисциплина в еврозоната да бъде поставен върху намаляване на структурните, а не на текущите дефицити. Шойбле многократно отказва да коментира френския бюджет, заявявайки, че не е удачно да дава съвети публично.

Дипломати в Брюксел предупреждават, че повечето делегации се надяват да омаловажат различията относно мерките за икономии поне до края на юни, когато трябва да се вземе решение за някои мерки. "Не мисля, че делегациите се настройват за голяма битка", споделя дипломат.

Все пак, предварителните разговори между националните министри са включвали остри дебати за това колко да се наблегне на мерките за икономии в заключителното комюнике на срещата на върха.

Според проект на комюникето, до който Financial Times се е добрал, заключенията в него призовават за "краткосрочни целеви мерки, насочени към стимулиране на икономическия растеж и създаването на работни места" - линия, която бе подложена на критика от страна на водената от Германия група на северните държави от еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 11 години
" Общата валута не е за държави с различен манталитет и развитие."Много добро заключение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
Ибн ал Кан
преди 11 години
Ти не я мисли 'баба ти Меркел'.В държави подобни на Германия, политиката не зависи от персони и едва ли някакъв си канцлер си съчинява!А иначе на този фон пределно ясно лъсна голия социалистически *** на Оланд и неговите "идеи за растеж", които се заключават в печатане на евро! :)Да, но за германците е ясно, че една девалвация ще ги направи много по-бедни отколкото едни бюджетни съкращения.Общо взето всички натискат Германия, пък да видим докога ще устискат.Общата валута не е за държави с различен манталитет и развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Лично чух тези дни немски официални лица да тръбят че вече не искат стимули а ИКОНОМИИ.Може би защото стимулите не са това, което бяха едно време. Днес на много места стимулите са просто законен начин да се откраднат и профукат едни средства. Франция например много добре експлоатира теорията за стимулите и толкова години вече дои кравата на максимум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 12
studioaa
преди 11 години
Скоро, скоро са изборите, само след няколко месеца и тогава познайте дали баба Меркел ще спечели, след като тя загуби всички ключови провинции в Германия включително и в родната си?? И тогава след като се прекрои бюджета всичките икономии ще отидат... право на бунището на историята... И най-хубавото, е че когато Меркел загуби изборите ще станем свидетели сериозни корекции на валутните пазари и ако имаме късмет 0.9$ = 1 EUR.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още