IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага нови правила за банкирането в сянка

Целта е да се осигури стабилност при финансирането на реалната икономика

14:47 | 04.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК предлага нови правила за банкирането в сянка

Европейската комисия предлага нови правила за банкирането в сянка. Целта на предложените промени е да се гарантира, че  фондовете на паричния пазар  (ФПП) могат по-добре да устояват на натиска за обратно изкупуване в стресови пазарни условия, чрез повишаване на ликвидния им профил, съобщи Еврокомисията.

Защо са нужни промените?

Банкирането в сянка е система за кредитно посредничество, която включва структури и дейности извън традиционната банкова система. Банките, работещи в „сенчестия“ сектор, не са регулирани като останалите, но дейностите им са подобни. През 2011 г. стойността на банкирането в сянка в световен мащаб е била около 51 трилиона евро или 25-30% от цялата финансова система и половината от стойността на банковите активи. Затова този тип банкиране е от системно значение за европейската финансова система.

Фондовете на паричния пазар са важен източник на краткосрочно финансиране за финансовите институции, предприятията и правителствата. В Европа те държат около 22% от краткосрочните дългови ценни книжа, емитирани от правителствата или от корпоративния сектор, както и 38% от краткосрочния дълг, емитиран от банковия сектор.

Предложението на Еврокомисията

Управление на ликвидността: от ФПП ще се изисква поне 10% от техния портфейл да бъдат в активи, чийто падеж настъпва за един ден и други 20% — в активи, чийто падеж настъпва за седмица. Целта на това изискване е да се позволи на ФПП да се разплащат с инвеститори, които искат да изтеглят средства с кратко предизвестие.

За да се избегне възможността даден емитент да получи прекалено голям дял от нетната стойност на активите на даден ФПП, експозицията към един емитент ще бъде ограничена на 5% от портфейла на ФПП (в стойностно изражение). За стандартни ФПП един емитент може да притежава 10% от портфейла.

Стабилност: за да се вземе предвид постоянната нетна стойност на активите и склонността на ФПП да търсят подкрепа от спонсори, за да стабилизират обратните изкупувания по номинална стойност, новите правила ще изискват този вид ФПП да създават предварително определен капиталов буфер. Той ще бъде активиран, за да поддържа стабилни обратни изкупувания в периоди, когато стойността на инвестиционните активи на ФПП спада.

Предложените днес нови правила обхващат ФПП, които са установени или продадени в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още