IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готова ли е Европа за изтеглянето на ликвидност от Фед?

Сложната обстановка на Стария континент изглежда крайно податлива на всички възможни негативни външни фактори

08:45 | 18.09.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Готова ли е Европа за изтеглянето на ликвидност от Фед?

Масивният експеримент с икономическите стимули, реализиран в последните четири години от Федералния резерв на САЩ, рано или късно ще бъде преустановен. Факт, с който всички трябва да свикнат. Дали обаче централните банкери в Европа може да избегнат очертаващите се разрушителни последици?

Да, безспорен факт е, че с реализирането на количествените си улеснения Фед може би предотврати една тежка глобална депресия. От друга страна обаче американската централна банка подтисна свободния пазар и подхрани по лишен от пазарна логика начин борсите на акции и облигации.

Кога и с колко – това са двата основни въпроса, на които Фед трябва да даде отговор след края на двудневното си заседание в сряда. Експерти изтъкват, че съществува немалка вероятност ограничението на програмата за изкупуване на активи да съвпадне със сдаването на председателския пост на банката от страна на Бен Бернанке. Пост, около който се спекулираше немалко в последните дни. Кулминацията бе отказването от битката от страна на Лари Съмърс, който бе лично номиниран от президента Барак Обама.

През април Бен Бернанке направи едно важно изявление, което и в момента продължава да се тиражира от повечето водещи световни информационни агенция. По тогавашните му думи ако икономиката на САЩ се възстановява според очакванията, количествените улеснения и исторически ниските лихвени проценти ще бъдат прекратени.

Несъмнено, стартирането на програми за "наводняване" на пазарите с ликвидност има и своите преимущества, стимулирайки растежа в много от развиващите се пазари в трудни за националните стопанства времена. Въпреки това, ако погледнем към последния цикъл на затягане през 1994 г., облигационните пазари претърпяха значителни сътресения в световен мащаб. В този ред на мисли изниква важният въпрос, готов ли е Старият континент за това?

Да, ако се вземат предвид коментарите на члена на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Йорг Асмусен от миналата седмица. "Ако през 1994 г. сътресенията бяха големи, можем да очакваме да бъдат дори още по-големи в още по-дълбоко взаимосвързания днешен свят", каза германският икономист, цитиран от Financial Times.

Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
От така предоставената ликвидност от страна на централните банки, средства до реалната икономика, достигат предимно през харчовете на националните бюджети (кредитирането на бизнес и потребление от страна на търговските банки продължава да се свива). Доколкото в ЕС , за разлика от САЩ, няма единни-европейски облигации, от тази жизнено важна ликвидност могат да се ползват стабилните икономики, икономиките със затруднения практически са с орязан или силно ограничен достъп. Положителен ефект от ограничаването на количествените улеснения в щатите, може да се очаква, по линия на един по-конкурентоспособен износ, ако цената на USD се качи спрямо ЕUR. Въпреки всички приказки ми се струва, че приоритета на щатите си остава заетостта и логиката е програмата да продължи без резки изменения на параметрите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
drakkar
преди 10 години
Ред от хаоса ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Ама понатрупайте още малко дисбаланси де... Да има какво да "реформирате" после!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още