IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готова ли е Европа за изтеглянето на ликвидност от Фед?

Сложната обстановка на Стария континент изглежда крайно податлива на всички възможни негативни външни фактори

08:45 | 18.09.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Готова ли е Европа за изтеглянето на ликвидност от Фед?

Първите признаци за сътресения на финансовите пазари в развиващите се икономики от последните месеци вече са факт. Те до голяма степен бяха свързани с кандидатурата на Лари Съмърс за наследник на Бернанке. Бившият финансов министър на САЩ е известен като един от най-големите скептици на програмата за количествени улеснения и несъмнено влизането му в председателския кабинет щеше да има мигновен резултат. Отказът му обаче повиши значително шансовете на далеч по-миролюбивата в изказа си Джанет Йелън, настоящ заместник-председател на централната банка.

Въпреки несигурността около стимулите в САЩ европейските пазари остават стабилни до момента. Забележителен факт, особено за продължаващата да търпи несгоди южна част на еврозоната. Известни негативни сигнали обаче бяха доловени в Обединеното кралство и Германия, където бяха отчетени спадове в доходностите по държавните ценни книжа.

Истината е, че чрез коментара си Асмусен не целеше да изглежда катастрфично настроен. Той по-скоро искаше да влезе в тона, който Германия налага в ЕС в последните години – подсилване на нагласите спрямо размера на предстоящото бедствие и впоследствие даване на насоки как несгодите може да бъдат избегнати.

Сложната обстановка на Стария континент изглежда крайно крехка и податлива на всички възможни негативни външни фактори. Да, Фед ще намали количествените улеснения. Рано или късно. Отговорът на ЕЦБ обаче трябва да е мигновен.

Базираната във Франкфурт банка може да намали лихвените проценти допълнително или да започне да предлага  ликвидност на банките в еврозоната - може би за още по-дълъг период от тригодишните заеми, обявени в края на 2011 г., или при по-добри условия. Условия, които да дадат възможност на банките да отделят повече средства за реалната икономика.

Друга част от плана на ЕЦБ за засилване на доверието в бъдещето е публикуването на протоколите от срещите на централните банкери. В исторически план европейските банкови лидери, повечето от които са гуверньори и на националните централни банки в рамките на еврозоната, запазват в тайна позициите си. Истината е, че не малко политици в Европа се страхуват да не бъдат уловени в собствените си капани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
От така предоставената ликвидност от страна на централните банки, средства до реалната икономика, достигат предимно през харчовете на националните бюджети (кредитирането на бизнес и потребление от страна на търговските банки продължава да се свива). Доколкото в ЕС , за разлика от САЩ, няма единни-европейски облигации, от тази жизнено важна ликвидност могат да се ползват стабилните икономики, икономиките със затруднения практически са с орязан или силно ограничен достъп. Положителен ефект от ограничаването на количествените улеснения в щатите, може да се очаква, по линия на един по-конкурентоспособен износ, ако цената на USD се качи спрямо ЕUR. Въпреки всички приказки ми се струва, че приоритета на щатите си остава заетостта и логиката е програмата да продължи без резки изменения на параметрите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
drakkar
преди 10 години
Ред от хаоса ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Ама понатрупайте още малко дисбаланси де... Да има какво да "реформирате" после!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още