IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарският бизнес тръгва на война с квотите за имиграция

Бизнесът, който редовно търси квалифициран персонал от чужбина, се опасява за конкурентоспособността си

15:47 | 07.01.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Швейцарският бизнес тръгва на война с квотите за имиграция

Швейцарските бизнес групи се изправиха срещу квотите за имигранти от страните от Европейския съюз (ЕС) заради недостига на квалифицирана работна ръка, което се отразява негативно на конкурентоспособността на бизнеса, съобщава онлайн изданието EurActive.com.

Въпреки успешното икономическо развитие на страната, въпросът за имиграцията винаги е бил „горещият картоф“ в политическия живот. Швейцарската народна партия пък редовно се възползва и отправя обвинения към имигрантите за нарастващите наеми, претъпкания градски транспорт и по-високата престъпност.

На 9 февруари швейцарците ще решат на референдум дали да подкрепят инициатива на партията срещу имиграцията чрез въвеждането на годишни квоти за разрешителните за пребиваване на чужденци в Швейцария. Представителите на 12 бизнес групи в страната, сред които предприятия от сектора на индустрията, производството на часовници, ИТ компании и туристически асоциации, възроптаха и предупредиха, че това ще намали конкурентоспособността на бизнеса и възможностите му да наема гъвкав и висококвалифициран персонал.

„Ограничаването на свободното движение на хора ще има опустошителни последстивя за пазара на труда, тъй като иновативните компании разчитат на специалисти“, коментира Хайнц Карер, президент на бизнес лобито Economiesuisse.

Швейцария не е член на ЕС, но имиграционната политика на страната се базира на принципа на свободно движение на хората от ЕС. Позволява се и на ограничен брой чужденци извън държавите от общността да пребивават в страната.

Вотът за имигрантските квоти идва в момент, в който в много от държавите от ЕС се засилва дебатът за свободното движение на хора. Редица държави изразиха притесненията си заради отпадането на ограниченията за достъп на българи и румънци до трудовите им пазари, припомня изданието.

Засилват се и опасенията за злоупотреби със социалните и здравни системи в страните от Стара Европа и т. нар. „социален туризъм“. На този фон нараства подкрепата за крайнодесните партии, които се очаква да получат значителен дял от местата в Европарламента след изборите през май.

Големите швейцарски компании, сред които фармацевтичните гиганти Roche и Novartis и банките UBS и Credit Suisse, редовно търсят висококвалифициран персонал извън границите на Швейцария. Данните сочат, че около 45% от служителите във фармацевтичната, химическата и биотехнологичната индустрии в Швейцария са граждани на държави от ЕС. Около 40 на сто от заетите в хотелите също са чужденци. ЕС е и най-големият търговски партньор на Швейцария.

Нетната имиграция в страната възлиза на около 63 хил. души годишно за периода 2002 – 2012 г., сочат правителствени данни. Броят на гражданите на държавите от ЕС, които живеят в Швейцария, се е увеличил с 4,6% за годината до края на август 2013 г. до 1,23 млн. души. Италианците, германците и португалците сформират най-големите имигрантски групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
SS-23
преди 10 години
Статията за мен е показателна за това, че Швейцария лека-полека тръгва по наклонената плоскост ----> франка постепенно ще престава да бъде това, което беше до момента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още