IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ambrosetti: Европейските цели за заетост са нереалистични

Няма как Испания, Италия и Франция да създадат съответно 4,4 млн., 2,5 млн. и 2 млн. работни места до 2020 г., сочи доклад на икономическия форум

16:12 | 05.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ambrosetti: Европейските цели за заетост са нереалистични

Европейските цели за заетостта са "нереалистични" и "смели", като е необходимо насърчаване на създаването на работни места, показва нов доклад на Ambrosetti Forum – годишната международна конференция по икономика.

Около 5,6 млн. работни места са били загубени в 28-те страни, които принадлежат към Европейския съюз (ЕС), от началото на глобалната финансова криза през 2008 г., казват икономисти Ambrosetti.

"Икономическата криза провокира нарастващи равнища на безработицата в ЕС и сега изисква смели действия от страна на правителствата за насърчаване на търсенето на работна ръка, както и за прилагане на структурни реформи на пазара на труда", отбелязват икономистите, цитирани от CNBC.

Високата безработица в Европа, нискитe покачвания на цените и стагниращият растеж вероятно ще бъдат горещата тема на тазгодишния Ambrosetti Forum – годишното събрание на ръководителите на държави, най-успешните хора от бизнеса и академичните среди на езерото Комо в Италия. По-рано тази седмица Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предупреди, че безработицата в страните членки ще остане над нивата отпреди кризата най-рано до 2016 г.

Безработицата бе средно 10,3% в целия ЕС през юли, запазвайки нивото си спрямо юни. Близо една четвърт (24,5%) от испанците са били безработни през месеца, заедно с 12,6% от италианците и 11,5% от ирландските граждани.

Разглеждайки тези статистически данни, авторите на доклада хвърлят съмнение относно вероятността ЕС да постигне целта си и да създаде 20 млн. нови работни места до 2020 г.

"Това изглежда особено нереалистична цел за Испания, Италия и Франция. Те трябва да създадат съответно 4,4 млн., 2,5 млн. и 2 млн. нови работни места", пишат те.

Икономистите също подчертават нарастващите различия в нивата на заетост в целия ЕС. Германия по-специално се откроява като една от малкото страни в региона, където безработицата е намаляла – едва 4,9% от германците попаднаха в тази графа през юли.

Ambrosetti приписва успеха на тези страни на добрите условия за заетост и на факта, че те вече са реформирали своите пазари на труда, така че компаниите могат да наемат хора по-лесно.

"Германия, Дания и Финландия... приложиха амбициозни реформи на пазара на труда и експериментални политики, които се разглеждат от международните наблюдатели като пример за най-добрите практики", се казва в доклада.

Икономистите отбелязват успеха на политиките, като например стажантски програми в Германия и "гаранцията за младежта" във Финландия, в борбата с несъответствието на уменията и младежката безработица. Последното е огромен проблем в страни като Испания и Гърция, където повече от половината от хората на възраст под 25 години са безработни.

Според Ambrosetti 350 професии в Германия предлагат стажове до 3 години, като над 80 на сто от тях водят до постоянни трудови договори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още