IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските банки може да поемат удар за 137 млрд. евро заради нови регулации

Според доклад на JPMorgan новите правила за изчисляване на капиталовите съотношения ще се отразят негативно на банките в Европа

08:18 | 09.09.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-големите европейски банки може да поемат капиталов удар за 137 млрд. евро заради новите предложения на регулаторите, коментира CNBC, базирайки се на доклад на JPMorgan.

Заради новите регулации за изчисляване на капиталовите съотношения – ключов индикатор за способността на дадена банка да олецее при икономически шокове, кредиторите може да отбележат капиталови дефицити от до 26 млрд. евро до 2018 г., твърдят анализатори на американската инвестиционна банка в широкообхватен доклад.

Сумата от 26 млрд. евро, базирана на анализ на 35 от най-важните банки на континента, предполага, че изплащането на дивиденти и по-рисковото кредитиране може да се свият, ако предложенията влязат в сила. Възможно е да се наложи и банките да разпродадат или преквалифицират някои от активите си, за да задоволят очакванията на инвеститорите за техния показател Equity Tier 1 (CET1) – капитал спрямо рисковите активи.

Банките, които имат голяма експозиция към цените на суровините заради кредитиране и инвестиции, са особено засегнати, твърди екипът на JPMorgan. Това вероятно не е изненадващо, имайки предвид последните спадове на цените на суровините в цял свят.

Както Европейската централна банка (ЕЦБ), така и базираният в Швейцария Базелски комитет за банков надзор, в момента разработват планове, които да гарантират, че методите, използвани за изчисляване на капиталовите съотношения на банките – ключов индикатор за стабилността им, който става все по-важен в кредитирането след кризата, са стандартизирани и дават на банките по-малко възможности за заобикаляне при отчитането на капиталовите им съотношения.

ЕЦБ, която има функцията на банков регулатор на еврозоната, обмисля предложения за намаляване до минимум националните различия при измерване на капитала.

Банката, която може би ще има най-голяма нужда от увеличаване на капитала на фондовия пазар, е Raiffeisen Bank в Австрия, която вероятно ще отчете „значителен капиталов дефицит“ от 1 млрд. евро, ако новите правила влязат в сила, сочат изчисленията на JPMorgan.

Френските банки изглежда ще се представят изключително лошо, посочва анализът. Credit Agricole е вероятно в най-голям риск сред големите европейски банки с недостиг от около 22% от сегашната си пазарна оценка, твърдят още анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
да *** или да си напечатат нови и без дтва ги диплят от въздуха .... кво ми се жалват кат девица за кочан ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 8 години
СМЕШНИЦИ!БАНКИТЕ ИМ СЕ ПРЕВЪРНАХА ВЪВ ФИНАНСОВИ ПИРАМИДИ !В главите на тези "РЕГУЛАТОРИ" минаваха идеи ВЛОЖИТЕЛИТЕ на изтчените банки да се превърнат в техни АКЦИНЕРИ които да получават девидент и търгуват акциите си на борсата !ОГРОМНИЯТ ИМ ПРОБЛЕМ Е липсата на кредитиране, които да завърти МЕСТНОТО ПРОИЗВОДСТВО, смачкано от ниските цени на китайските стоки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още