IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Карни и ценният му опит начело на Канадската централна банка през 2008 г.

Управителят на Английската централна банка все още е основната фигура в британските усилия за противодействие на шока след референдума за Brexit

08:42 | 14.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марк Карни.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марк Карни. Снимка: Архив Ройтерс

Марк Карни изглежда ще се придържа към стратегията, която му послужи добре по време на глобалната криза. В усилията си да противостои на всякакви негативни последици от референдума за Brexit управителят на Английската централна банка спомена , че ще се води от опита си в Канадската институция през 2008 г. Тогава изпреварващите действия с цел предотвратяване на по-голям срив се превърнаха в запазена марка на Карни в навечерието на глобалното разпростиране на кризата. Този подход може да бъде приложен при заседанието на комисията по парична политика в четвъртък в дебата дали да се понижат лихвените проценти, коментира Bloomberg.

“Едно от нещата, в които Карни е много добър, е да изпреварва събитията”, казва Джеймс Роситър, икономист в TD Securities в Лондон и бивш служител и на Английската, и на Канадската централна банка. „Като управител на канадската централна банка той драстично понижаваше лихвените проценти, преди Lehman Brothers да фалира. Да имаш такава предвидливост, да знаеш, че нещо ще стане много по-голям проблем отколкото вероятно пазарите очакват, и да продължиш с ясна стратегия на облекчения, е нещо, което той може да повтори“, допълва Роситър. 

Карни все още е основната фигура в британските усилия за противодействие на шока след референдума, докато правителството е заето със смяната на ръководството в управляващата Консервативната партия.

В сряда, когато Тереза Мей официално поема премиерския пост от Дейвид Камерън, членовете на комисията по парична политика в АЦБ ще гласуват за евентуално изменение на основния лихвен процент, който в момента е на исторически ниско ниво от 0,5%. Решението ще бъде обявено в четвъртък в 14:00 часа българско време. 30 от общо 54 икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакват понижение, а повечето от тези 30 смятат, че то ще е до 0,25%.

Малко след референдума Карни сигнализира, че вероятно през лятото ще има нужда от облекчаване на паричната политика, което означава, че централните банкери може да действат или сега или на заседанието си на 4 август. Предимството на по-късната дата е, че банката ще публикува тогава новите си макроикономически прогнози.

Карни е единственият член в комисията по парична политика, който има опит с понижаване на лихвените проценти по време на криза и който е изразил позиция по темата след Brexit и изглежда за него най-добрата стратегия е да е откровен.

При първото му заседание като гуверньор на канадската централна банка през март 2008 г. Карни управляваше понижение от 50 базисни пункта до 3,5%. До средата на 2009 г. основният лихвен процент беше 0,25%. Мнозина отдават излизането на Канада от кризата в сравнително добра форма на готовността на Карни да поема инициатива в правилния момент. 

„Бях управител на централна банка по време на финансовата криза от 2008 г.; човек трябва да бъде откровен с хората, когато има рискове и след това да има ясен план да се справи с тях“, каза той пред депутати в Лондон във вторник.

Останалите осем членове на комисията по парична политика не са дали ясна заявка как ще гласуват.

Британската статистическа служба заяви, че последиците от британския референдум няма да са видими в икономическите данни до средата на август. Въпреки това потребителското доверие в Обединеното кралство се понижи до 21 годишно дъно непосредствено след гласуването.

„Управителят вече сигнализира, че АЦБ ще облекчи паричната политика скоро и това ни казва, че банката ще действа в очакване на предстоящата слабост, а няма да зависи от данните“, казва Калъм Пикъринг, икономист в Berenberg Bank в Лондон. „Това подсказва, че банката ще се намеси по-скоро рано, отколкото късно“, допълва той.

Според пазарите има 80% вероятност от понижение на лихвения процент тази седмица. Преди да станат ясни резултатите от вота този шанс беше 11 на сто, припомня Bloomberg. Ръстът дойде след речта на Карни на 30 юли, когато той каза, че е „възможно несигурността да остане повишена известно време“ и че „известно облекчаване на паричната политика вероятно ще бъде необходимо през лятото“.

“Не мога да се сетя за реч, в която да е имало по-ясен сигнал от негова страна”, казва Рос Уокър, икономист в Royal Bank of Scotland в Лондон. „Карни създаде ясни очаквания на пазарите, че тази седмица ще има намеса“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още