IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските консерватори се обединиха зад кандидатурата на Меркел

Въпреки несъгласието си с мигрантските политики на германския канцлер Християнсоциалният съюз все пак реши да я подкрепи

17:55 | 06.02.17 г. 1
<p>
	Ангела Меркел и Хорст Зеехофер. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел и Хорст Зеехофер. Снимка: Архив Ройтерс

Баварските консервативни съюзници на германския канцлер Ангела Меркел решиха да я подкрепят в борбата ѝ за четвърти мандат, оставяйки настрана продължителния спор по имигрантските ѝ политики, съобщава Associated Press.

Консерваторите успяха да се обединят в момент, в който съперниците на Меркел - лявоцентристките социалдемократи, се радват на силен напредък в социологическите проучвания след изненадващата номинация на Мартин Шулц, бившият председател на Европейския парламент и сравнително свежо лице в националната политика.

Християнсоциалният съюз (CSU) на Бавария доминира в югоизточната провинция от десетилетия и е традиционно важен източник на гласове при националните избори за блока, воден от Християндемократическия съюз (CDU) на Меркел.

Този понякога странен алианс изпитва трудности от края на 2015 г., тъй като лидерът на CSU и гуверньор на Бавария Хорст Зеехофер е един от най-отявлените местни критици на политиката на Меркел по отношение на мигрантите.

Преди година той заплаши федералното правителство на Меркел с дело, ако не предприеме мерки да гарантира сигурността на германските граници и не намали наплива на търсещите убежище – заплаха, която не бе изпълнена. Наскоро CSU изрази съмнения дали партиите ще водят обща кампания.

„Влизаме в тази предизборна кампания заедно“, каза Зеехофер след среща на лидерите на партиите в Мюнхен. Под управлението на Меркел, каза той, „Германия е остров на стабилността“.

Меркел призна, че консерваторите са решили да оставят настрана спора и да се фокусират върху изборите на 24 септември.

„Трябваше ни време, за да се уверим, че това, което имаме между нас, е жизнеспособно и съм убедена, че е по-добре да вземем един ден в повече за това”, каза тя. „Мисля, че имаме достатъчно време до 24 септември да представим тази обща основа“, допълни тя.

Партиите все още не са на еднакви позиции по искането на CSU за годишно ограничение от 200 хил. на броя на бежанците, допускани в Германия. Зеехофер настоява, че партията му няма да се присъедини към новото правителство без подобно споразумение – спор, който и двамата лидери оставиха настрана.

CDU и CSU в момента управляват Германия в „голяма коалиция“ на най-големите партии в страната заедно със социалдемократите, които номинираха Шулц преди две седмици.

Междувременно стана ясно, че германската социалдемократическа партия изпреварва за първи път по популярност блока на Ангела Меркел, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Според данните от социологическо проучване, проведено от германския институт за изследване на общественото мнение ИНСА по поръчка на вестник Bild, за социалдемократите биха гласували 31 процента от гласоподавателите при 30 процента за блока на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз.

Ако тези разултати бъдат сравнени с аналогично проучване от миналата седмица, социалдемократите подобряват рейтинга си с 4 процента, докато блокът на Меркел губи 3 процента.

По този начин половин година преди парламентарните избори в Германия социалдемократите за пръв път изпреварват по популярност партньорите си в сегашната управляваща коалиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
За дедо Тръмп ше е къде къде по добре за акта по подписване на Канцлеракта да дойде нещо по младо ...дъртата не става. Обамов не беше махнаджия , ама Тръмпа отбира от жени ...от жени , тъй че оня разноцветния Шулц по добре да не се появява !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още