IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: Инфлацията в еврозоната може да се ускори повече от очакваното догодина

Представителят на ЕЦБ подкрепи превръщането на Европейския механизъм за стабилност в институция тип МВФ

20:46 | 03.11.17 г.
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в еврозоната може да достигне по-високи равнища от прогнозираното през следващата година, тъй като цените на енергията се повишават, заяви в петък представителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Евалд Новотни пред Bloomberg Television, цитиран от Ройтерс.

Мисля, че инфлационните нива през 2018 г. може да бъдат по-високи от очакваното в момента, тъй като виждаме цените на енергията да се повишават“, каза той. Според него основната инфлация все пак може да се забави през следващата година, а базисната – да се ускори.

В последните си прогнози от септември ЕЦБ прогнозира инфлация от 1,2% през следващата година при средни цени на петрола от 52,6 долара на барел, които са с 16% по-ниски спрямо сегашните.

Новотни, който е най-дълго служещият член на управителен съвет на ЕЦБ, освен това подкрепи превръщането на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) в кредитор от типа на Международния валутен фонд (МВФ), който да поеме от ЕЦБ спасителната програма на Гърция.

ЕМС може да се превърне в Европейски валутен фонд и мисля, че в това има много смисъл“, каза Новотни.

Това ще покаже, че „богата част нa света може сама да решава дисбалансите си“. Институцията може да позволи на ЕЦБ и да сложи край на официалната си роля в спасяването на еврозоната – нещо, за което банката търпи широки критики.

В момента водим дискусии“, заяви Новотни. „Нямаме конкретни познания по пенсионната система на Гърция. Ако имаме ЕМС, която да е специализирана институция, и концентрираме всички тези видове задачи за наблюдение в ЕМС, мисля, че би било много по-добре“, смята той.

Според Новотни решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз (ЕС) означава, че страната вече няма да бъде част от интеграционната динамика в ЕС.

Можеш да оцелееш като самостоятелна икономика, но човек трябва да е наясно, че това е скъпо. В един многостранен свят да имаш самостоятелна стратегия е нещо, което много малко страни могат да направят, например Швейцария“, каза той по-късно на събитие, организирано от политическия мозъчен тръст OMFIF.

В случая на Швейцария обаче това означава множество допълнителни мерки“, каза той, подчертавайки начина, по който Швейцарската централна банка трябваше сама сериозно да се намеси на валутните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още