IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody`s предупреждава Румъния за разходите и бавното усвояване на еврофондове

Реалният ръст на БВП на северната ни съседка ще достигне 6,5% през 2017 г. и ще се забави до 5% през 2018 г., прогнозира Агенцията

16:59 | 25.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Румъния има кредитен рейтинг от Baa3 със стабилна перспектива, който отразява силните страни на икономиката и благоприятните перспективи за средносрочен растеж, умереното съотношение между дълг и брутен вътрешен продукт (БВП), пише агенция Moody`s в профила на северната ни съседка.

Предизвикателствата за Букурещ обаче са свързани с необходимостта от ограничаване на публичните разходи и ускореното усвояване на средствата от ЕС. Управлението на държавните компании трябва да бъде укрепено, пише още агенцията в доклада си.

Анализаторите отчитат още, че процикличната макроикономическа политика е довела до бърз растеж на заплатите, което е риск за ценовата конкурентоспособност на икономиката и може да доведе до увеличаване на дефицита по текущата сметка.

Румъния е постигнала значителен напредък по коригирането на макроикономическите дисбаланси, което е пътят към стабилен икономически растеж. Те обаче могат да "свършат" в средносрочен план, пише още агенцията.

Прогнозата на Moody`s е за реален ръст на БВП от 6,5% през 2017 година и леко забавяне до 5% през 2018 година. Двигател на икономическият растеж е вътрешното потребление и това няма да се промени през следващата година. Потреблението обаче ще се забави, тъй като въздействието на фискалните стимули вероятно ще намалее, прогнозират от Moody`s.

Ограничените структурни реформи и някои слабости в институционалната рамка и икономическата политика спъват инвестициите и ограничават потенциала на Румъния за растеж.

Публичните финанси на страната придължават да се влошават, а тенденцията ще се задържи и през 2018 година. Причината са икономическите мерки, предприети от управляващите в периода 2015 - 2016 година, сред които и за намаляване на данък добавена стойност (ДДС). 

Прогнозата е, че Букурещ ще запише бюджетен дефицит от 3% от БВП през тази година, а през 2018 година - да надхвърли това ниво. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още