IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция е "готова" да реформира антитерористичните закони, за да паднат визите за ЕС

Според постоянния представител на Анакара в ЕС изпълнението на критериите за отмяна на визовия режим е лесно постижима цел

19:32 | 05.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Чистката в Турция срещу заподозрени гюленисти върви към края си, което оставя пространство Анкара да реформира антитерористичните си закони, както иска Европейският съюз, коментира постоянният представител на страната в ЕС.

Реформата е част от пакета критерии на ЕС, които трябва да бъдат изпълнени, преди да се вдигнат визовите изисквания за турски граждани, които искат да пътуват до някоя страна от съюза, припомня Euobserver.

Пред репортери в Брюксел през уикенда постоянният представител на Турция в ЕС Фарук Каймакчъ заяви, че Анкара може да изпълни всички останали критерии с относителна лекота.

„Визовата либерализация е лесно постижима цел“, каза той, допълвайки, че исканите реформи могат да бъдат изпълнени до една година.

„Това не е нещо голямо за нас, Украйна може да го направи, Грузия може да го направи, защо не и Турция? Не ни е трудно“, заяви Каймакчъ.

Други критерии включват реформа на законите за защита на личните данни, което също няма да бъде трудно според Каймакчъ, макар че споразумение с Европол по въпроса може да отнеме известно време.

Инициативата за премахване на визите за турските граждани натрупа инерция в началото на 2016 г. като част от по-широка сделка за размяна на мигранти с Анкара, която цели да ограничи наплива от сирийски бежанци към ЕС.

Първоначалният план целеше визите да бъдат премахнати до края на същата година, но неуспешният опит за преврат през лятото и последвалата чистка след това сложи пауза на процеса.

„Сега нещата се уреждат, разследванията като цяло са завършени, всички като цяло са проверени, кой може да е гюленист, кой не е гюленист, тези, които твърдяха, че са гюленисти. Нещата са уредени“, каза Каймакчъ.

Турция твърди, че последователи на турския проповедник в изгнание Фетхуллах Гюлен са успели да организират паралелна държавна структура и стоят зад опита за преврат – обвинение, което Гюлен отрича.

Въпросът с визите се повдига преди възможната среща на високо равнище между ЕС и Турция по-късно тази година и на фона на натиск ЕС да насочи още пари в помощ на сирийските бежанци в Турция.

Страната, в която пребивават 3 млн. сирийци, сега иска от ЕС да увеличи сумата, която отделя, с 3 млрд. евро до общо 6 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още