IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел предложи на един от ключовите си критици пост в новия кабинет

Йенс Шпан бе предложен за поста здравен министър с надеждата по този начин да бъдат омилостивени десните сили в партията ѝ

11:35 | 26.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ангела Меркел и Йенс Шпан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел и Йенс Шпан. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че ще включи в новия си коалиционен кабинет един от най-големите си критици в редиците на своя собствен Християндемократически съюз (ХДС) - 37-годишния Йенс Шпан.

Освен него в квотата на канцлера влизат няколко други нови и по-млади лица на партията, с което тя се опитва да покаже, че е чула призивите за „освежаване“ на управлението, коментира Ройтерс

Меркел обяви избора си за шестима министри от ХДС ден преди партията да гласува дали подкрепя коалицията ѝ с Германската социалистическа партия (ГСДП) в понеделник. Постовете са поравно разпределени между мъже и жени, като по думите на канцлера тя е единствената представителка на партията в кабинета на възраст над 60 години.

Изборът на Шпан не е случаен. Канцлерът се нуждае от подкрепата на цялата си партия, тъй като все още не може да разчита на пълно одобрение от редиците на социалдемократите. 

Меркел заяви, че е събрала млад и динамичен екип, който представлява ново начало за ХДС, след като на последните парламентарни избори през септември партията отбеляза най-лошото си представяне от 1949 г. насам.

„Моя задача беше да представя списък с хора, които са ориентирани към бъдещето и представляват добра смесица от опит и нови лица“, заяви тя, цитирана от Ройтерс.

Предложението Шпан да поеме министерството на здравеопазването е знак, че тя се опитва да успокои своите критици, призоваващи за свежа кръв в управлението и нужда от нова посока, посочва агенцията.

В четвъртия си кабинет Меркел залага и на свои традиционно близки съюзници. Един от тях е Петер Алтмайер, който ще отговаря за икономиката. Канцлерът запазва и своя министър на отбраната Урсула фон дер Лейен, определяна от мнозина като потенциален наследник на Меркел. Лидерът на ХДС в провинция Рейнланд-Пфалц Юлия Кльокнер пък ще поеме поста на земеделски министър.

Другите министри на партията са нови лица. Депутатът от Бундестага Аня Карличек ще застане начело на министерството на образованието, а бившият доктор Хелге Браун поема кабинета на канцлера.

Шпан е една от основните фигури от дясното крило на ХДС и по време на бежанската криза остро критикуваше политиката на Меркел за прием на мигранти. От 2015 г. насам той е заместник-финансов министър, а преди това е експерт по здравеопазване към партията, нескривайки амбициите си да стигне до върховете на германската политическа система.

И макар включването на Шпан да е признак за това колко отслабени са позициите на Меркел, това може да е и опит за помирение с нейния отявлен критик – ход, който беше приет с одобрение от останалите фракции в партията ѝ.

Това е добра новина за канцлера, която през последните години беше принудена да се изправи срещу не едно предизвикателство срещу управлението си, включително по теми като спасителната програма на Гърция и бежанската си политика.

След 12 години като канцлер и 18 начело на ХДС властта на Меркел започва да отслабва, а партията да дава признаци, че обмисля евентуалния ѝ наследник, посочва Ройтерс. Последният удар дойде през ноември миналата година, след като тя не успя да договори управляваща коалиция със Свободната демократична партия (СвДП) и Зелените, което я принуди да се обърне отново към ГСДП.

Договарянето със социалдемократите обаче също не премина без проблеми, като част от партията все още е против ново обединение с консерваторите. Нейните членове трябва да решат посредством гласуване дали да подкрепят новата коалиция, като резултатите от него ще станат известни в края на тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още