IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се крие зад плана на ЕС за климатичните промени?

Според редица експерти планираното ограничаване на глобалното покачване на температурата с 2 градуса по Целзии е крайно недостатъчно и неефективно

18:13 | 08.10.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Пресъхналото езеро Поопо в Боливия - ефект от глобалното покачване на температурата, Снимка: Ройтерс</em></p>

Пресъхналото езеро Поопо в Боливия - ефект от глобалното покачване на температурата, Снимка: Ройтерс

В понеделник Междуправителствената експертна група по климатичните промени (IPCC) публикува своята финална версия за ефектите от глобалното затопляне с 1,5 градуса по Целзий.

Въпреки че IPCC установи, че оставащият въглероден бюджет (или количеството емисии, което можем да произведем до крайния срок на плана) е малко по-голям от първоначално прогнозирания. Докладът показва, че повишаването на температурата с 2 градуса ще окаже значително по-негативно влияние от очакваното. 

Експертите от групата заключиха, че в момента светът върви към глобално повишаване на температурата с 3 градуса по Целзий.

Тези констатации биха могли да дадат на ЕК необходимият тласък, за да се прокара път към постигането на нулеви емисии до 2050 г.

Повишаването на глобалната температура с 2 градуса ще повлияе върху селскостопанските култури, ще увеличи нивото на океаните и валежите и ще предизвика унищожаването на кораловите рифове.

Десет от държавите членки на ЕС, към които спадат Германия, Франция и Великобритания, вече са се ангажирали с плана за ограничаване на емисиите въглероден диоксид.

Европа е отговорна само за 10% от световните емисии въглероден диоксид. Тази статистика се използва от хората, които гледат скептично на нейната политика за ограничаване на емисиите, съмнявайки се, че ЕС може да постигне съществено подобрение на климатичните условия в глобален план.

Старият континент заема втора позиция при отделянето на емисии въглероден диоксид. Първи в тази класация са САЩ.

Европейският парламент също ще има шанс да играе съществена роля в определянето на посоката на дългосрочната стратегия на ЕС, когато Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI) гласува резолюцията COP 24 на 10 октомври, позовавайки се на научни основания от Световната метеорологична организация, която „потвърди 2015 г., 2016 г. и 2017 г. за най-топлите документирани години, водещи до много силно изразена топлина в Арктика, което ще има трайни последици върху цялостното ниво на моретата и метеорологичните условия по целия свят“.

Според ENVI „необходимите технологични решения са налични и стават все по-изгодни в икономическо отношение, както и че всички политики на ЕС следва да бъдат максимално съобразени с избраните цели за намаляване на емисиите”

В проектодоклада членовете на Европейския парламент настояват ЕС да увеличи целта за 2030 г. на 55% и да постигне нулеви емисии до 2050 г.

Първата цел е спорна и е малко вероятно да бъде подкрепена от по-консервативните представители на Парламента.

Редица представители от ръководството на ЕС заявиха, че се надяват дългосрочната стратегия за климата да бъде напълно готова през следващата година, за да изиграе съществена роля на предстоящите избори през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 5 години
няма смисъл от тия статистики, в момента е важно да предпазим децата които уврежда ... ти нали видя че преподавал някъде нещо! Дано не е истина, щот лично ти искаш ли някой неук-расист като импа да преподава на децата ти ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 5 години
и в кое училище преподаваш и по кво ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 5 години
това са авторите на доклада :http://***.ipcc.ch/report/authors/report.authors.php?q=32&p=референците по някои от главите са по 6 страници :))) демек цялата научна общност е зад този доклад (вкл. университети и институти от Рассия и САЩ)апропо по темата САМО Доналдът е отсвирил зеленашите и австралийския президент . дори в Рассиа взимат мерки :https://***.capital.bg/biznes/kompanii/2017/05/29/2979517_rusiia_obiavi_nai-golemiia_turg_za_dostavka_na/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
doba
преди 5 години
Импе, благодаря за подкрепата ти към трезвениците, но не в тях е проблема.Голяма, огромна група хора са се научили да правят пари за сметка на 'глобалното затопляне', което в САЩ, Китай, Индия и другия свят без ЕС не признават, вкл Дончо и тов Си.Европа дори и да спре всичките ТЕЦ и дизели, другите ще продължат да бълват останалите 95% оксиди и ациди?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 9
khao
преди 5 години
Чакай, чакай малко. ... забавно ми е да чета глу.постите ти, но ти наистина ли имаш ученици? .... демек преподаваш някъде в свободното си време? Така ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още