IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елке Кьониг: Не трябва да има равенство на половете в ръководството на ЕС

Експертът е силно притеснен относно влиянието, което дигиталната валута на Facebook ще окаже върху финансовата система

16:52 | 28.07.19 г. 4
<p>
	Елке Кьониг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Елке Кьониг. Снимка: Ройтерс

Ръководителката на европейския регулатор за банковите фалити Елке Кьониг заяви, че не вярва в половото равенство при разпределянето на водещите европейски длъжности, подчертавайки необходимостта кандидатите да не се разглеждат по пол, а по качества, талант и знания.

Според нея основен проблем тук е концентрацията на водещи позиции в определени региони на Европейския съюз (ЕС), пише Euractiv. 

Тя коментира и случая с фалита на испанската Banco Popular. По нейните думи Испания не разполага с необходимите инструменти за подобни ситуации. Новата Директива за възстановяване и преструктуриране на банките, изготвена от ЕС вече разполага с двудневен инструмент за мораториум.

“След като нашият фонд нарасна, вече ще имаме малко повече място, което обаче никога няма да е достатъчно, за да се справим с глобално системно важните банки. Ето защо, заедно с Европейската комисия, държавите членки на ЕС, Европейската централна банка и други институции настояваме да бъде въведен механизъм за ликвидност”, заяви Кьониг.

“Идеята е да се осигури ликвидност за, да речем, четири седмици, три месеца, за да бъде заменена, след като банката се върне към нормалната пазарна практика”, добави още тя.

Кьониг подчерта, че фондът ще получи общо 120 млрд. евро до края на 2023 г., които ще бъдат използвани за рекапитализация или за ликвидност.

Тя изрази опасенията си относно възможността за изпадане във финансово затруднение на някоя глобално системно важна банка, като в такъв случай целият фонд може да бъде изпразнен.

Относно ликвидността Кьониг заяви, че за момента се проучват всякакви идеи.

“Рисковете са ясни. Въпросът е как да го направим”, коментира още тя.

По отношение на дигиталната валута на Fаcebook Libra, Кьониг сподели, че е притеснена относно новите тенденции, които се очертават пред финансовата система.

“Не съм сигурна дали Libra е валута. Дори не съм сигурна какво точно е това”, заяви финансовият експерт.

Според нея новата валута може да повлияе в много аспекти на системата.

“Не бива да допускаме някои финансови играчи да се сблъскват с по-сериозно регулации, докато други да бъдат значително по-улеснени в това отношение”, предупреди Кьониг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 4 години
Добре че има още нормални хора в ЕС като *** Кьониг и им дават думата от време на време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
majnata
преди 4 години
+10е тогаз ше се оправи и демографията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 9
studioaa
преди 4 години
Аз не съм съгласен с мнението на Кьониг по една много проста причина. Ние приближаваме най-голямата икономическа криза в последния век и ес е ръцете на жена, когато организацията е на път да се разбие като астероид, който се удря в земята. След сблъсъка и инфлационните ударни вълни от тази криза всички европейци, който пострадат ще свързват катастрофата с жената начело на ес и жената начело на ецб и реално жената ще стане синоним на некадърност, некомпетентност, безработица и глад. Това ще породи един траен спомен, който ще живее поколения наред, спомен, който ще свързва жената със всичко лошо, жената с глада и мизерията и даже самите жени ще се отвращат това една от тях да бъде лидер на каквото и да било, което е много добре. Скоро ни предстои да се отървем завинаги от силната еманципирана жена лидер и имаме златна възможност да го направим. Мястото на жената е в кухнята, детската стая и спалнята, а не парламента или централната банка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Shadow1
преди 4 години
Че това всеки го знае
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още