IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е с най-голямо замърсяване на въздуха в ЕС през 2019 г.

Най-ниско е нивото на замърсяване с фини прахови частици в Естония, Финландия и Швеция, сочат данни на Евростат

14:35 | 04.06.21 г.
България е с най-голямо замърсяване на въздуха в ЕС през 2019 г.

България е държавата от Европейския съюз (ЕС) с най-високо ниво на фини прахови частици (ФПЧ) в атмосферата през 2019 г., показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

За 2019 г. са измерени 19 мкг/куб.м фини прахови частици в атмосферата на страната ни средно, показва статистиката.

На второ място е Полша с 19,3 мкг/куб.м, Румъния е трета с 16,4 мкг. Следват Хърватия с 16, Словения с 15,3, Италия с 15,1, Чехия и Унгария с по 14,4, Гърция с 14,1.

Средното за ЕС ниво е 12,6 мкг.

Най-ниско е нивото на фини прахови частици в Естония – 4,8 мкг, следвана от Финландия – 5,1 мкг, и Швеция – 5,8 мкг.

карта карта

Замърсителите на въздуха, вкл. фините прахови частици, намаляват продължителността на живота и възприемането на благосъстоянието, като същевременно могат да доведат до или да влошат много хронични и остри респираторни и сърдечно-съдови заболявания.

Фините частици (PM10; с диаметър по-малък от 10 микрометра) могат да се пренасят дълбоко в белите дробове, където могат да причинят възпаление и да влошат състоянието на хората, страдащи от сърдечни и белодробни заболявания.

По-малките фини прахови частици (PM2,5; с диаметър по-малък от 2,5 микрометра) могат да повлияят на здравето още по-сериозно, тъй като те могат да попадат още по-надълбоко в белия дроб.

Докато този вид замърсяване на въздуха в продължение на няколко години е под ограничението, определено от 2015 г. нататък (25 микрограма/куб.м средногодишно), остават значителни горещи точки за замърсяване на въздуха. Освен това, въпреки постепенното намаляване през последните години нивата на замърсяване на въздуха през 2019 г. все още продължават да бъдат над нивото, препоръчано от Световната здравна организация (10 микрограма/куб.м средногодишно).

графика графика

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още