IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна върна дългосрочните енергийни договори в Европа

С дългосрочни договори се гарантират доставките на втечен газ за европейските потребители

21:23 | 04.05.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейските държави отново започнаха да подписват дъгосрочни договори за доставка на енергийни ресурси - практика, която се опитаха да преустановят преди години, пише Bloomberg. Войната в Украйна обаче принуди енергийните компании да гарантират алтернативите на руските изкопаеми горива.

От години Европа отказва да подписва дългосрочни договори за доставка на енергийни суровини, разчитайки на пазарните сили да контролират цената. По този начин потребителите в повечето случаи се възползваха от по-ниските цени на спот пазарите. По данни на Международната агенция за енергетика (МАЕ) европейските потребители са спестили 70 млрд. евро от либерализацията на газовия пазар в последното десетилетие. 

Но за добиващите компании липсата на дългосрочни договори носи голяма несигурност, което пък ограничава инвестициите в нови находища.

Липсата на дългосрочните договори всъщност е и една от причините за недоволство от страна на "Газпром" и през миналото лято компанията отказа да доставя недоговорени количества природен газ, макар че в предишни години го правеше. В тези договори обикновено цената се определя от петролен компонент, тоест зависи от движението на петролните пазари.

Сега желанието за отказ от руските изкопаеми горива обаче променя нагласите в европейските компании. В началото на седмицата френската Engie например сключи 15-годишен договор за доставка на втечне газ от Тексас. Германия пък започва да изгражда терминали за втечнен газ и прдлага доставките да се извършват с дългосрочни договори.

Доставките на втечнен газ все още се нуждаят от дългосрочни инвестиции и сигурност, пише Bloomberg. Понеже често цените в различните региони са различни, то и купувачите се нуждаят от гаранции, че ще получат заявените количества. Например в момента цената на втечнения газ в Европа е по-висока от тази в Азия и пазарът привлича рекордни доставки от суровината.

Досега втечненият газ беше балансиращ за европейския пазар, но сега на Стария континент търсят алтернатива на руския природен газ. Това означава, че повечето съществуващи и нови находища ще бъдат насочени именно към европейските потребители, най-малко в краткосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Когат Газпром иска сигурност чрез дългосрочни договори - това е порочна практика. Когато вече западните компании го искат, това е добра практика. Да ви с*ра на двуличните въ.шки. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
GiRo
преди 2 години
Борче, разочарован съм. Нивото в тролейбусното депо е паднало много. Закривай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
Борката
преди 2 години
Ще затваряме и този пасквил тук: https://youtu.be/xDsdyQUTRLg Вражеските държави до 10 дена ще бъдат отрязани от ресурси. Чакат се окончателните списъци. В Британия нямаме пари за просяци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още