IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще увеличи 4 пъти емитирането на местен дълг през 2017 г.

Напливът от чужди инвеститори помага на правителството да излезе от рецесия с нови заеми

14:14 | 20.07.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Никой не се оплаква от предстоящия рекорден дълг в Русия през следващата година, тъй като наплив от чужди инвеститори помага на правителството да излезе от рецесия с нови заеми, коментира Bloomberg.

Финансовото министерство планира да увеличи четири пъти емитирането на местен дълг до 20 млрд. долара през 2017 г., за да финансира все по-големия си бюджетен дефицит и за да избегне изчерпване на фонда си за спешни случаи, след като прогнозира средна цена на петрола от 40 долара за барел. Дори ако петролът се окаже под тези нива, допълнителното дългово време е управляемо, казва Пол МакНамара, инвестиционен директор, управляващ 4,5 млрд. долара в GAM UK.

Русия се превръща в магнит за инвеститорите, които търсят висока доходност на развиващите се пазари и то колкото се може по-далече от Европейския съюз след вота на Великобритания да излезе от съюза. Чуждестранната собственост на руски държавни облигации от типа ОФЗ (Облигации федерального займа) е нараснала между май и юни, след като външни парични мениджъри са увеличили дела си на пазара до 29%, или 1,26 трлн. рубли, което е рекордно високо ниво, сочат стратези в Societe Generale.

“Увеличаването на заемите е правилната стъпка“, казва МакНамара по телефона от Лондон. „Ако парите са някъде там, а глобалната ликвидност е хлабава, защо Русия да не засили потоците. Дългът от развиващите се пазари е отново на мода през тази година“.

Дори след като спаднаха до двегодишен минимум, руските облигации ОФЗ с матуритет 2027 г. остават привлекателни за инвеститорите с доходност от 8,5% в свят, в който държавни облигации за почти 12 трлн. долара са с отрицателна доходност.

Въпреки това емитирането на още дълг заплашва да вдигне доходността по руските държавни облигации с 1 процентен пункт, твърди Денис Поривей, анализатор по фиксирания доход в Raiffeisen Capital в Москва. Това бреме може да бъде изтрито от прогнозата за цикъл на облекчаване с понижаване на основния лихвен процент до 7,5% до края на 2017 г. от 10,5%, сочат икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Въз основа на търговете от юни има търсене за още ОФЗ и от местни инвеститори. Местните банки са най-големите купувачи, купувайки облигации на стойност 77,6 млрд. рубли, докато чуждестранните фондове са купили за 15,2 млрд. рубли. Общо са били продадени облигации за 100 млрд. рубли, сочат данни на централната банка.

„Имайки предвид колко ликвидност притежават руските банки в момента и колко голямо може да е търсенето от инвеститорите, не съм особено развълнуван“, казва Юрий Тулинов, ръководител на проучванията в Rosbank PJSC в Москва. „Инвеститорите, местни и глобални, търсят доходност“.

Допълнителните заеми може да помогнат за облекчаване на бюджетния дефицит, който според правителството ще е 4% от брутния вътрешен продукт (БВП) през следващата година. За да го премахне изцяло обаче, Русия ще се нуждае от дори по-голямо възстановяване на петролните цени. Дори след възстановяването си от най-ниското ниво от десетилетие през януари суровият петрол се търгува на нива между 44 и 51 долара за барел от началото на май.

Анализатори, включително BNP Paribas и JBC Energy, предупреждават, че цените може да се понижат до 40 долара. Русия, която базира тазгодишния си бюджет на цена от 50 долара за барел, се нуждае от 82 долара за барел, за да балансира бюджета си, сочат прогнозите на министерството.

Русия изпадна в рецесия миналата година, след като цените на суровия петрол изгубиха половината от стойността си, а международните санкции заради Украйна забраниха достъпа на много от най-големите ѝ кредитори до чуждестранните ѝ капиталови пазари. Очаква се икономиката да отчете растеж през първото тримесечие на 2017 г., сочат икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
ето това е, дали са ви безплатни пари за да купувате *** само защото имало 8.5% лихва ... а като не ви ги върнат накрая, кво правиме ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
DutyFree
преди 7 години
хахха моля, ти се нали половината сме инвестирали на БФБ, то по зле няма.. освен руските борси.. и пари.. и активи.. тука са същите м.ал.о.у.мни.ци !!!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
mathematician
преди 7 години
Сега е момент всички фенове на Русия да инвестират в техните книжа. Все пак 8.5% са си доста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 11
ing5rov
преди 7 години
Бе що ми се чини , че миналата година август беше време за фалит и сбогуване на Путин с роднините му...според барбарона , пардон маранди беше тогаз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 13
redcretin
преди 7 години
Достатъчно им е обезценяването наполовина всяка година, отдавна са на умирачка хахаха, като на война - както им каза Пу-тя :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 11
aldy
преди 7 години
Ей, СТРАШЕН дълг, брей! Цели 13% от БВП. Направо да лягат и да умират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още