IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко задлъжнели са домакинствата в Азия?

Дълговете на континента растат стремглаво, но официалните данни не обхващат цялата картина за състоянието на финансите на населението

15:40 | 02.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Дълговете на домакинствата в Азия растат стремглаво - най-вече в Тайланд и Малайзия, но официалните данни не обхващат цялата картина за състоянието на финансите на населението в региона, пише CNBC.

Официалните данни обаче могат да бъдат достатъчно обезпокоителни. В Малайзия делът на дълговете към доходите на домакинствата е 146%, докато в Тайланд цифрата е 121%. Съотношенията нарастват спрямо предкризисната 2007 г., когато бяха 139% и 93% съответно, сочи последният доклад на консултантската компания McKinsey.

В него се посочва, че дълговите нива са подобни на тези в САЩ и Великобритания. Имайки предвид ниските доходи в страни като Малайзия и Тайланд например, данните повдигат въпроса за устойчивостта на дълговете.

Но тези данни не обрисуват цялостната картина за състоянието на домакинската задлъжнялост в региона, не само защото има много видове задължения, които остават извън обхвата на статистиката, но и поради това, че не е ясно колко от този дълг се е пренасочил към неформалния сектор.

Например, в Малайзия броят на домакинствата с кредит от търговска банка е близо 193 на 1 000 души през 2004 г. Но през 2013 г. този брой нараства до 403. В Тайланд покачването е до 277 от близо 143 през същия период, показват данни на Международния валутен фонд.

Не е ясно и дали тези домакинства взимат заем за пръв път, или пък не са пренасочили съществуващите дългове от търговските банки към т.нар. лихвари, които обикновено не подават данъчни декларации или друг вид финансови документи. Налице са индикации, че неформалното кредитиране е доста популярно в Азия.

През 2011 г. около 27% от тайландците оповестяват взетите кредити, но само 19% теглят от финансова институция, а 2% ползват услугите на неформален частен кредитор, разкриват данни на Global Financial Inclusion (Findex). Актуални данни за 2014 г. компанията ще представи по-късно този месец.

Статистиката за други азиатски държави дори е по-мрачна. В Малайзия 33% от населението е взело средства назаем, като само 11% са потърсили услугите на финансова институция. В Индонезия 49% са теглили кредити, а само 9% от финансова институция.

Устойчив или не?

Определянето на това каква част от очевидния ръст на задълженията на азиатските домакинства е поради прехвърлянето му към сивия сектор може да бъде важно за установяването на устойчивостта на техните финанси.

Лихварите в региона могат да искат лихви, надхвърлящи 1 000% годишно за краткосрочнии заеми – значително над тези на микрофинансиращите институции и банките.

На фона на забавящата се икономика в глобален план информацията за задлъжнялостта не е само академичен въпрос. Доста дългове не попадат в официалната статистика в Азия.

Работниците често заемат средства от агенциите за набиране на персонал, за да си осигурят работни места в чужбина. От своя страна тези кредити – които могат да се превърнат в тежки дългове, ако работата не е успешна – не се включват в официалните данни. Освен това финансирането през интернет е новост, която може би не се докладва често.

Издува ли се балон?

Разбира се, не е ясно кога и дали домакинските задължения са достигнали нива, съотносими към понятието „балон“.

Към края на 2014 г. в Тайланд, например, делът на домакинските дългове скочи до 85,9% от брутния вътрешен продукт (БВП), сочат актуалните данни на централната банка.

Но темпът на ръст се забавя, като задълженията на домакинствата растат с 5-7% годишно при 15-18% в периода 2011-2012 г., разкриват данни на DBS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още