IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин предложи световна инициатива за сигурност

Тя се основава на принципа на невидимата безопасност, подкрепян и от Русия

22:32 | 21.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Китайският президент Си Дзинпин предложи в четвъртък (21 април) „глобална инициатива за сигурност“, която се основава на принципа на „невидимата безопасност“, концепция, която е подкрепяна и от Русия. Той обаче не даде подробности как ще бъде прилагана инициативата, предава Ройтерс.

Във видео изявление на годишния Азиатски форум Боао Си заяви, че светът трябва да уважава суверенитета и териториалната цялост на всички страни, като в същото време обърна внимание на „легитимни“ притеснения за сигурността на всички.

„Трябва да подкрепяме принципа на невидимата сигурност, изградена върху балансирана, ефективна и устойчива архитектура на сигурността и противна на изграждането на национална сигурност на основата на несигурност в други страни“, каза Си на форума, който се провежда на южния китайски остров Хайнан.

В разговори за Украйна Русия настоява западните правителства да спазват споразумение от 1999 г., основано на принципа на невидимата сигурност, според който нито една страна не може да засилва собствената си безопасност за сметка на други.

Китай и Русия стават все по-близки, а Китай отказва да осъди нашествието на страната в Украйна, което Москва нарича „специална операция“ за демилитаризиране на страната. Китай обвинява кризата в Украйна за разширяването на НАТО на изток.

Анализатори отбелязват, че това е първия път, в който Китай говори за „невидима сигурност“ извън контекста на руско-украинската криза с намек за американските действия в Азия.

Ван Дзяню, преподавател по право в Градския университет в Хонконг, смята, че чрез споменаването на концепцията за „невидима сигурност“, която идва от Европа, Китай може да се надява да направи действията си в областта на отбраната от съществен интерес да изглеждат легитимни за други страни.

Си също така повтори противопоставянето на Китай на едностранни санкции и на „юрисдикции с дълга ръка“, без директно на споменава наказателните действия на Запада срещу Русия заради нашествието ѝ в Украйна.

Китай многократно критикува западните санкции, включително срещу Русия, но е предпазлив да не предоставя помощ на Москва, която може да доведе до санкции срещу Пекин.

Според Си са нужни усилия за стабилизиране на световните вериги за доставка, но допълни, че китайската икономика е устойчива и че дългосрочните тенденции в нея не са се променили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още