IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходящият пазар в САЩ създава проблеми за професионалните инвеститори

Ниската волатилност ограничава някои инвеститори, като в същото време заплахата от корекция остава

15:29 | 10.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Възходящият пазар в САЩ създава проблеми за професионалните инвеститори

След като никой не иска да застане на пътя на набралия скорост „товарен влак“ на Wall Street, професионалистите трябва да се справят парадоксалния проблем: Как да правят пари на пазар, който се движи само в една посока.

Оказва се, че това не е толкова лесно, колкото изглежда, пише Джеф Кокс от CNBC.

Ниската волатилност може и да е мечта за всеки инвеститор, но тя предизвиква объркване сред консултанти и трейдъри, които разчитат на пазарните колебания, използвайки съответните хеджиращи стратегии.

Портфолио мениджърите, които използват стратегии, базирани на едновременни покупки и продажби (на късо) също са засегнати от липсата на пазарна волатилност, което би се отразило на доходността за индивидуалните инвеститори.

Неумолимият ход на пазара, в който индексът S&P 500 се търгува над 50-дневната си средна стойност в продължение на вече 111 сесии, в някаква степен прави инвестирането по-сложно.

„Представете си, че сте стратег“, казва Рик Бенсинор, главен пазарен стратег в Dahlman Rose. „Разочароващо е, че пазарът непрекъснато се покачва. Ние знаем, че това е донякъде изкуствено, но устойчивостта му е видна и може да продължи още известно време.“

През последните осем месеца пазарът е изключително скучен. В само 20% от сесиите водещият щатски индекс Dow Jones Industrial Average се е отклонил с над 100 пункта, а в едва 5% - с повече от 200.

За моментните трейдъри и за търгуващите с опции такова стоическо изкачване всъщност прави пазарната среда по-трудна. Може и да звучи като бял кахър, но не е точно така.

Единствената утеха за използващите опции бе засилената активност при сливанията и придобиванията, която доведе до временни покачвания на някои акции.

„Вероятно бяха направени добри пари от големите движения при някои компании, представляващи възможен обект на такива сделки“, коментира Андрю Уилкинсън, старши стратег в Interactive Brokers. „Когато няма волатилност, сливанията и придобиванията се явяват като заместител, но всичко зависи от добрия избор на потенциални компании.“

Както мнозина други и той очаква скоро корекция, може би дори значителна, като се има предвид колко далеч е отишъл пазарът.

Такъв рязък двугодишен ръст за Dow Jones е имало за последно по време на Голямата депресия, когато в периода март 1935 – март 1937 индексът удвоява стойността си. Разбира се, това не е свършило добре.

“Възстановяването сега е по-силно и бързо от което и да било друго“, отбелязва Хауърд Силвърблат, старши индексен анализатор в Standard & Poor's.

Въпросът за евентуалната корекция безпокои много стратези, които чувстват, че вълненията в Египет и разпродажбите на американския пазар от 28 януари създават идеални условия пазарът да направи пауза.

„Няма да съм изумен, ако пазарът върне. Изминахме дълъг път без почивка. Кой обаче ще е катализаторът, ако корпоративните печалби са все така силни“, пита се Силвърблат.

Междувременно някои повишения на лихвите от централни банки, както и събитията в Близкия Изток не разколебаха инвеститорите в акции.

Онези, които смятат пазара за надценен, цитират Dow теорията, според която оживлението трябва да бъде потвърдено от транспортния сектор, което още не се е случило. От 13 януари насам Dow Jones Industrial Average се е повишил с 4%, докато транспортният индекс е спаднал с 2,8%.

Въпреки това „бичият“ пазар продължава, изтласквайки „мечките“ още по-далеч.

„Всяка „мечка“ в момента се чувства зле. Ние сме поставени в светлината на прожекторите“, споделя Кати Бойл, президент на Chapin Hill Advisors. “Ситуацията ми прилича на група слонове, които се опитват да минат през врата. Получава се доста неловко.“

„Става въпрос за това кой ще изпревари, а аз не искам да остана с празни ръце“, обяснява тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kanartikin
преди 13 години
"""Ние знаем, че това е донякъде изкуствено, но устойчивостта му е видна и може да продължи още известно време."""какво твърдение само.. и кое ги затруднява профи инвеститорите??? -та всеки начинаещ ще се справи със този "симулативен" пазар... освен това хеджа си е защитна стратегия а профитата са по агресивни, така че едва ли липсата на такъв ги притеснява.По скоро са притеснени че пазара е подържан " донякъде изкуствено "... и "може да продължи още известно време"а иначе си има достатъчно стратегии при свободен и не подпиран пазар.Успех на всички инвеститори.. и дано най сетне спрат да поддържат " донякъде изкуствено " пазара и дано НЕ ""продължи още известно време.", че станаха вече като Кремиковци вече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още