IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед остава разделен относно необходимостта от ново вливане на ликвидност

Повечето от членовете на Комисията за свободния пазар смятат, че продажбата на активите на Фед трябва да започнат не по-рано от 2015 г.

21:47 | 15.02.12 г.
Фед остава разделен относно необходимостта от ново вливане на ликвидност

Американският Федерален резерв изглежда настроен положително към идеята за трети кръг на вливане на ликвидност в икономиката на страната, за да бъде подкрепено все още умереното възстановяване, сочат публикуваните бележки от заседанията на Комисията за свободния пазар, проведено на 24 и 25 януари и цитирани от CNBC и MarketWatch.

Членовете на комисията обаче остават на различни мнения за това кога трябва да бъде предприета мярката, а част от тях дори са против.

Някои от тях смятат, че изкупуването на облигации трябва да започне скоро, защото нивото на безработица остава високо, а на инфлацията – ниско. Според други подобна стъпка трябва да бъде предприета само ако икономиката се забави или инфлацията се задържи под целта на Фед от 2% годишно.

Обсъжданията са проведени на заседанието, на което бе взето решението институцията да задържи основния лихвен процент на рекордно ниското му ниво близо до нулата до края на 2014 г., вместо до средата на 2013 г., както бе обявила по-рано.

Един от представителите на Фед обаче е заявил, че тази политика трябва да бъде обмислена отново и институцията да се откаже от нея.

Мнозинството от членовете на Комисията за свободния пазар смятат, че продажбите на активите в баланса на Фед трябва да започнат „не по-рано“ от 2015 г.

Част от членовете на комисията са предложили да бъде изоставена практиката за предварително прогнозиране на основния лихвен процент като част от икономическите прогнози на институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още