IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мениджъри си тръгват от JPMorgan заради провалената хеджираща стратегия?

Главният изпълнителен директор Джейми Даймън губи репутацията си на противник на по-силните регулации върху големите банки

12:23 | 14.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Мениджъри си тръгват от JPMorgan заради провалената хеджираща стратегия?

„Трябва да прекъснем омагьосания кръг от банкери, предприемащи рисковани действия, впоследствие спасявани от данъкоплатците, а след това използващи армията си от лобисти за облекчаване на регулациите“, каза тя.

След разкриването на загубите Даймън зае позиция на разкаяние. В интервю за американската телевизия NBC той призна, че работата и контролът върху портфолиото с деривати са били „небрежни“ и „глупави“ и че мениджърите са реагирали лошо на предупрежденията от миналия месец, че банката търпи огромни загуби в търговията с деривати.

По думите му мениджърите са действали „напълно погрешно“ в публичните си изявления, направени през април, след като неблагоприятните съобщения са се появили в медиите.

Загубата на JPMorgan осигурява нови аргументи на регулаторните органи за затягане на контрола върху големите банки и за изискване от тях на допълнителни резерви за покриване на евентуални загуби.

Кредитната институция загуби 15 млрд. долара от пазарната си капитализация в деня, в който бе обявена загубата.

Преди това Даймън бе хвален навсякъде за успешното си управление и превеждането на банката през кредитния балон и финансовата криза. Той обаче отказа да даде подробности за загубата, за да не допринесе за нарастването ѝ.

Според участници на пазара обаче сделките включват комплексни инструменти по застраховки за защита срещу фалит (credit default swaps -  CDS) като онези, оказали се в центъра на финансовата криза.

През 90-те години на ХХ век JPMorgan помогна за създаването на пазара на тези застраховки.

В случая обаче сделките са били по-комплексни, с включени индекси и деривативни инструменти, базирани върху облигации на компании. Наричани са „синтетични“, защото се търгува само рискът от фалит без самите облигации.

Според трейдъри извън банката, пожелали да останат анонимни, под управлението на Дрю кредитната институция е сключвала сделките по начин, който я е излагал на риск и при поскъпване, и при поевтиняване на стойността на облигациите.

По думите на Даймън банката може да загуби 3 млрд. долара и дори повече, докато се освободи от позициите си през следващите няколко месеца. Той обаче твърди, че загубата не застрашава „живота“ на банката.

Очаква се утре главният изпълнителен директор да говори на годишната среща на банката в Тампа, щата Флорида.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още