IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ може да се забави, дори ако фискалната пропаст се размине

Данъчната ваканция за около 160 млн. американци ще приключи на 31 декември независимо от изхода на бюджетните преговори, което ще засегне растежа

11:10 | 20.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Без значение какво се случва с „фискалната пропаст“, всеки работещ американец ще усети чувствителен спад на доходите си след 1 януари и това определено ще забави икономическото възстановяване, пише CNBC.

Това ще се случи защото данъчната ваканция, която беше въведена през 2010 г. в подкрепа на потреблението, се очаква да приключи този месец. Въпреки че съществува шанс тя да бъде продължена с подписването на бюджетната сделка, като цяло този проблем изглежда не е сред приоритетите на политиците във Вашингтон.

Данъчната ваканция за около 160 млн. американци означаваше, че те плащат 4,2% данък върху доходите вместо 6,2%. С изтичането й през следващата година обаче служител, който печели 50 хил. долара годишно, ще трябва да плати 960 долара допълнителен данък, докато, ако печелите 100 хил. долара ще се наложи да заделите за данъци допълнително около 1900 долара.

„Това бе една много полезна за икономиката инициатива“, казва Марк Занди, главен икономист на Moody's. „Това са данъчни облекчения, за които хората като цяло не си дават особено сметка, но които могат да нанесат сериозен удар на растежа, ако бъдат отменени“.

Данъчната ваканция върху доходите – част от сделката, която администрацията на Обама постигна с Конгреса през 2012 г. при разсрочването на данъчните облекчения от времето на президента Джордж Буш младши – беше предвидена като временна мярка и именно затова не заема по-сериозно място в бюджетните преговори, коментират анализатори.

Очевидно е обаче, че предстоящото увеличение на данъците ще се отрази на потребителите и ще забави възстановяването.

„Ефектът ще е сериозен, тъй като потреблението генерира 70% от брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ“, коментира Тимъти Наш, професор по икономика към Northwood University в Мидланд, Мичиган.

„Секторите, които ще бъдат засегнати най-силно, са продажбите на дребно, ресторантите и туристическите услуги“, допълва Наш. „Това също така означава загуба на приходи от спестявания и инвестиции“.

Идеята за данъчна ваканция – за стимулиране на икономиката чрез повишено потребление – изглежда е проработила. Според доклад на Moody's Analytics всеки долар, спестен от данъци, е подкрепил икономиката с 1,27 долара.

В същото време прогнозите, в сучай че данъчната ваканция бъде прекратена, са за свиване на разполагаемия доход на домакинствата с около 125 млрд. долара на година и икономическо забавяне от 0,6 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още