IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джефри Лакър: Спасителните програми след кризата от 2007 г. я задълбочиха

Програмата за изкупуване на облигации на Фед едва ли ще подкрепи растежа без да повиши опасно инфлацията, смята шефът на Фед в Ричмънд

15:08 | 13.02.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Федералния резерв в Ричмънд Джефри Лакър. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Федералния резерв в Ричмънд Джефри Лакър. Снимка: Ройтерс

Президентът на Федералния резерв (Фед) в Ричмънд Джефри Лакър заяви, че финансовата система е била отслабена допълнително от „съмнителните спасителни програми“ в началото на кризата през 2007 г. - 2008 г., съобщава Bloomberg.

Лакър е един от най-големите критици на спасителните програми, предприети от Вашингтон в началото на кризата. Според него те са понижили пазарната дисциплина и са създали допълнителен риск, повишавайки очакванията, че никоя институция няма да бъде оставена да фалира.

Фед използва цяла палитра инструменти, за да подкрепи финансовите институции по време на кризата, включително фонд за обезпечаване на корпоративни облигации и директната помощ за Bear Stearns Cos. и American International Group Inc.

Според президента на Фед в Ричмънд към 31 декември 2011 г. 57% от дълговете във финансовия сектор на САЩ са били гарантирани от правителството.

„Изглежда доста вероятно, че сигналът, отправен чрез политиката на Фед през август 2007 г., е понижил мотивацията на изпитващи затруднения институции като Bear Stearns и Lehman Brothers да потърсят по-адекватни решения на проблемите си, независимо дали чрез набиране на свеж капитал, продажба на активи или понижаване на зависимостта от краткосрочното финансиране“, коментира Лакър в лекция, изнесена във Franklin & Marshall College, Пенсилвания.

Лакър изтъква, че усещането за безрезервна подкрепа от страна на правителството, което се насажда от десетилетия, може би е поощрило зависимостта на редица инвестиционни банки като Bear Stearns от нисколихвеното краткосрочно финансиране чрез репо сделки.

„Когато Bear Stearns беше лишена от достъп до облигационните пазари в средата на март 2008 г., основното опасение беше, че ако на банката не бъде предоставено федерално финансиране, инвеститорите ще се оттеглят и от други инвестиционни банки“, коментира Лакър. „Ето защо спасителното финансиране трябваше да бъде предоставено заради очакванията, че правителствената подкрепа е гарантирана и за в бъдеще“.

Лакър все пак подчертава, че доказателства за раздуването на нов кредитен балон, следствие на отворената програма за изкупуване на облигации на Фед и поддържаните от банката рекордно ниски лихвени проценти, все още няма.

Той също така изтъква, че не е привърженик на идеята за използване на монетарната политика за справяне със спекулативните излишъци на финансовите пазари.

Според Лакър програмата за изкупуване на облигации на Фед „едва ли ще подкрепи икономическия растеж без да повиши инфлационния риск до опасни нива".

Той също така не крие опасенията си, че обвързването на основния лихвен процент с показатели като безработицата „ще понижи ефективността на централната банка и ще увеличи риска от потенциални грешки в инфлационната политика“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
forum_rookie
преди 11 години
Странно е, че няма коментари под тази статия. Колкото до моето мнение, иска ми се хората като Джефри Лакър да имаха мнозинство във FOMC.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още