IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Грос: Фед ще задържи лихвите ниски поне до 2016 г.

Мениджърът предупреди инвеститорите, че влагат парите си в рискови активи, подкрепяни от политиките на централните банки и правителствата

11:26 | 04.12.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бил Грос: Фед ще задържи лихвите ниски поне до 2016 г.

Лихвените проценти ще останат ниски за поне още две години. За това предупреди отново главният съизпълнителен директор на най-големия облигационен фонд в света Pacific Investment Management Co. (PIMCO) Бил Грос, цитиран от CNBC.

“Нашата основна цел е да се съсредоточим върху това, за което сме най-уверени, а именно, че Фед ще задържи лихвите стабилни поне до 2016 г. или след това“, заяви Грос.

Той направи подобно изказване и през юли и до този момент е прав – лихвените проценти все още са близки до нулата. По същото време най-големият взаимен фонд на PIMCO - Total Return Fund Class A с активи за 247 млрд. долара – през тази година изпита трудности в сравнение с други класове активи, особено акциите. От началото на годината до 30 ноември доходността му се е понижила с 3,2%.

Грос предупреди инвеститорите, че влагат парите си в рискови активи, които са увеличили своята стойност заради политиките на централните банки и правителствата.

„Инвеститорите играят същата тази опасна игра, която зависи от почти вечната политика на евтино финансиране и на изкуствено ниските лихвени проценти в отчаян опит да се стимулира растежа“, споделя още той.

Според Грос световните икономики и техните „изкуствено оценени“ пазари са изложени на „все по-голям риск“. С други думи намаляването на задлъжнялостта вероятно ще се случва постепенно, а не изведнъж.

„Като оставим настрана финансовата атомна бомба а ла Lehman Brothers, нашият актуален сценарии ще се разиграе постепенно, след като частните пазари осъзнаят, че политическите крале и кралици са голи и след като инвеститорите постепенно изоставят историческите класове активи, като признание за недостатъчната възвръщаемост в сравнение с увеличаващия се риск.“

PIMCO предписва на инвеститорите да се фокусират върху облигациите, чиито падеж настъпва по-рано. „Позициите в американски държавни, корпоративни и ипотечни облигации ще осигурят ниска, но атрактивна дефанзивна възвръщаемост“, съветва Грос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
Като оставим настрана финансовата атомна бомба а ла Lehman Brothers, нашият актуален сценарии ще се разиграе постепенно, ............."- Защо да го оставим нстрана ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Това "...отчаян опит да се стимулира растежа" много ми харесва. В опитите си да го "стимулират" ще го убият напълно, потвърждавайки поговорката, че ако искаш нещо да се провали - дай го на някой специалист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още